ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Μαρόκο συμφώνησαν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους

Ισραήλ και Μαρόκο συμφώνησαν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους
AP Photo/Maya Alleruzzo

Στην εξομάλυνση των σχέσεων τους συμφώνησαν σήμερα το Ισραήλ και το Μαρόκο σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με την αρωγή των ΗΠΑ, σε συνέχεια αντίστοιχων πρόσφατων συμφωνιών του Ισραήλ με τρεις άλλες αραβικές χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με tweet του την ισραηλινο-μαροκινή συμφωνία, προσθέτοντας πως ο ίδιος υπέγραψε μια διακήρυξη αναγνώρισης της μαροκινής κυριαρχίας στην Δυτική Σαχάρα.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ με τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ', γνωστοποίησε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Λίγο αργότερα, ο σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία είναι "αναπόφευκτη", μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του Μαρόκου.

"Μια προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας και μια πλήρης εξομάλυνση είναι αναπόφευκτη σε αυτό το στάδιο, αλλά το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί", ανέφερε ο Κούσνερ σε δημοσιογράφους.

Το Αμπού Ντάμπι χαιρετίζει τη συμφωνία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρέτισαν την απόφαση του Μαρόκου να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις και τις επικοινωνίες με το Ισραήλ, έγραψε στο Twitter ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.

"Αυτό το βήμα, μια κυρίαρχη κίνηση, συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινής μας προσπάθειας για σταθερότητα, ευημερία και δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή", έγραψε χαρακτηριστικά.

Το Μπαχρέιν εξαίρει την απόφαση του Μαρόκου

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν 'Ισα Αλ Χαλίφα εξήρε σήμερα την απόφαση του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' του Μαρόκου να συνάψει διπλωματικές σχέσεις και επίσημες διασυνδέσεις με το Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA.

Στη δήλωσή του ο βασιλιάς χαιρετίζει επίσης την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Μαρόκου επί της περιοχής της Δυτικής Σαχάρας.

Αίγυπτος: Σημαντικό βήμα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι έγραψε σήμερα στο Twitter ότι εκτιμά το σημαντικό βήμα της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Μαρόκου και του Ισραήλ με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ