ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για μείωση κατά 55% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για μείωση κατά 55% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030
AP Photo/Olivier Hoslet, Pool

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης αυτή τη δεκαετία των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έπειτα από ολονύκτιες συνομιλίες σχετικά με τον στόχο αυτό κατά τη σύνοδο κορυφής της οποίας προήδρευσε.

«Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

Ο στόχος αυτός θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο τους ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της, μέσω του Twitter, για την υιοθέτηση «μιας φιλόδοξης πρότασης για έναν νέο κλιματικό στόχο.

Η συμφωνία εμποδιζόταν επί ώρες από την Πολωνία, η οποία ήθελε να επιτύχει εγγυήσεις για να λάβει οικονομικές αρωγές σε αντάλλαγμα για να κάνει «πράσινη» την οικονομία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ