ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορωνοϊός: AstraZeneca και Sputnik V ξεκινούν δοκιμές για να συνδυάσουν τα εμβόλιά τους

Εμβόλιο κορωνοϊός: AstraZeneca και Sputnik V ξεκινούν δοκιμές για να συνδυάσουν τα εμβόλιά τους
AP Photo/Frank Augstein, Pool

Την έναρξη της συνεργασίας της με την εταιρεία που παράγει το ρωσικό υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V ανακοίνωσε η βρετανική AstraZeneca, μία κίνηση που οι Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι θα εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητά του.

«Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya», ανακοίνωσε το παράρτημα της AstraZeneca στην Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ήδη από τον περασμένο μήνα οι δημιουργοί του Sputnik V είχαν προτείνει στην AstraZeneca να δοκιμάσει μέσω κλινικών δοκιμών τον συνδυασμό των εμβολίων τους κάνοντας την υπόθεση ότι ενδεχομένως η χρήση δύο δόσεων από δύο εμβόλια θα είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση δύο δόσεων του ιδίου εμβολίου, αναφέρει το Reuters.

Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανόν να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους.

Τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει μέση αποτελεσματικότητα 70,4%, με βάση μια συγκεντρωτική ανάλυση ενδιάμεσων δεδομένων από δοκιμές στα τέλη του σταδίου.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το εμβόλιό της, Sputnik V, είναι αποτελεσματικό κατά 92% στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της δοκιμής.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού ταμείου RDIF, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει το Sputnik V, δήλωσε: «Αυτό δείχνει τη δύναμη της τεχνολογίας πίσω από το Sputnik V και την προθυμία και την επιθυμία μας να συνεργαστούμε με άλλα εμβόλια για την καταπολέμηση της COVID μαζί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ