ΚΟΣΜΟΣ

Νέο βαρύ πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο: «Σταμάτα»

Νέο βαρύ πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο: «Σταμάτα»
AP Photo/J. Scott Applewhite

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάφερε χθες Παρασκευή νέο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ, απορρίπτοντας προσφυγή των αρχών της πολιτείας Τέξας με σκοπό να ανατραπεί η ήττα του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου σε 4 πολιτείες.

Τα εννέα μέλη του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της χώρας, ανάμεσά τους τρία διορισμένα από τον μεγιστάνα, έκριναν ότι το Τέξας δεν έχει δικαίωμα να αναμιγνύεται στη διοργάνωση των εκλογών σε άλλες πολιτείες.

Ο Τραμπ — ο οποίος συνεχίζει ως εδώ να αρνείται την ήττα του στις εκλογές από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν — έκρινε ότι ο φάκελος που ετοίμασαν οι αρχές του Τέξας ήταν «ατράνταχτος», παρεμβαίνοντας προσωπικά στη διαδικασία.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί την Τρίτη από τον πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης του Τέξας, Ρεπουμπλικάνο και σύμμαχο του Τραμπ, με σκοπό να ακυρωθούν οι εκλογές στην Τζόρτζια, στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβάνια και στο Ουισκόνσιν.

Δύο ημέρες νωρίτερα, δικαστήριο με μια σύντομη απόφαση είχε απορρίψει ένα αίτημα του βουλευτή Μάικ Κέλι, ενός συμμάχου του Τραμπ και άλλων Ρεπουμπλικανών της Πενσυλβανίας που υπέβαλαν αγωγή μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου κατά το 2019 στην Πενσυλβάνια ήταν παράνομη βάσει του πολιτειακού νόμου.

Η Πενσυλβάνια ήταν μία από τις βασικές πολιτείες στις οποίες ο Τζο Μπάιντεν νίκησε τον κ. Τραμπ. Ο τελευταίος είχε κερδίσει την πολιτεία πριν τέσσερα χρόνια. Οι πολιτειακοί αξιωματούχοι έχουν ήδη πιστοποιήσει τα εκλογικά αποτελέσματα υπέρ του κ. Μπάιντεν.

Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες από κανέναν από τους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο διαθέτει συντηρητική πλειοψηφία 6-3, συμπεριλαμβανομένων τριών διορισμένων από τον κ. Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ