ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για ευρεία χρήση του εμβολίου Pfizer/BioNTech από την CDC

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για ευρεία χρήση του εμβολίου Pfizer/BioNTech από την CDC
Φωτογραφία αρχείου Jeff J Mitchell/Pool via AP

Συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνέστησε το Σάββατο τη χρήση του πρώτου εμβολίου της χώρας εναντίον της COVID-19, βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για τις αρχές δημόσιας υγείας ώστε να αρχίσουν τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP) συνέστησε με ψήφους 11-0 τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ως κατάλληλου για τους Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω. Υπήρξαν τρεις αποχές λόγω προηγούμενων συγκρούσεων συμφερόντων.

Ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) εξέδωσε την Παρασκευή άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση του από το ευρύ κοινό.

Τα CDC αναμένεται να εξετάσουν και να εγκρίνουν τις συστάσεις της επιτροπής πολύ σύντομα.

Πολιτειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας θα χρησιμοποιήσουν την οδηγία του FDA και των CDC για τη διανομή των πρώτων 2,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που θα δοθούν σε πολιτείες, πόλεις και περιφέρειες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η ACIP είχε ήδη συστήσει στις αρχές να προτεραιοποιήσουν τους υγειονομικούς εργαζόμενους και τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας για τις πρώτες διαθέσιμες δόσεις.

Είναι ευθύνη στη συνέχεια των πολιτειών και ορισμένων μεγάλων πόλεων να αρχίσουν να διανέμουν το εμβόλια σε τοπικά νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Τα νοσοκομεία αναμένεται να αρχίσουν να εμβολιάζουν τους υπαλλήλους τους από τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ