ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα 2020: Πρωτότυπες ιδέες λόγω... lockdown

Χριστούγεννα 2020: Πρωτότυπες ιδέες λόγω... lockdown
Federico Gambarini/dpa via AP

Εναλλακτικές ιδέες για τον τρόπο που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι το αποτέλεσμα του lockdown στη Γερμανία.

Αη Βασίληδες μέσω διαδικτύου λόγω τηλεργασίας, χριστουγεννιάτικες αγορές νέου τύπου και πολλές νέες ιδέες και πρακτικές. Τα φετινά Χριστούγεννα του κορωνοϊού στη Γερμανία θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα από κάθε άποψη, σημειώνει η Deutsche Welle.

Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές με την παλιά τους μορφή έχουν κατά κανόνα ακυρωθεί, σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύεται ακόμη και η πώληση του πατροπαράδοτου ζεστού κρασιού σε εξωτερικούς χώρους. Σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική άλλωστε η χρήση μάσκας. Παρόλα αυτά δε λείπουν οι ευφάνταστες ιδέες και οι δημιουργικές λύσεις για τους εορτασμούς των ημερών.

Στη Νυρεμβέργη για παράδειγμα ο άγγελος των Χριστουγέννων (Christkind), σύμβολο των εορτασμών την περιόδου, φέτος εμφανίζεται διαδικτυακά ή είναι διαθέσιμος… τηλεφωνικά δύο φορές την εβδομάδα σε ειδική γραμμή της πόλης.

Η παράδοση αυτή μετρά 70 χρόνια και είναι «σήμα-κατατεθέν» για τα Χριστούγεννα στη Νυρεμβέργη. Το καλό ωστόσο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά και άνθρωποι από άλλες πόλεις καλούν τη συγκεκριμένα γραμμή, ανέφερε στο dpa η 18χρονη Μπενίνια Μούνσι, η οποία ήταν πέρυσι το Christkind της Νυρεμβέργης.

«Oι περισσότεροι τηλεφωνούν, απλώς για να τους ακούσει κάποιος», λέει η ίδια. Υπό κανονικές συνθήκες το πρόγραμμα ενός Christkind είναι βεβαρημένο τις ημέρες των γιορτών: επισκέψεις σε γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία. Όλα αυτά ακυρώθηκαν, αλλά όπως λέει η Μπενίνια Μούνσι, ίσως για καλό αφού θα έχει περισσότερο χρόνο να ετοιμάσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Bιντεοκλήση στον Αη Βασίλη

Δύσκολα τα πράγματα είναι φέτος και για τους επαγγελματίες Αη Βασίληδες. Και αυτοί έχουν ακυρώσει τις παραδοσιακές εξορμήσεις των ημερών. Το Γκέτινγκεν όμως έχει βρει τη λύση: παροχή «αγιοβασιλιάτικων υπηρεσιών» μέσω βιντεοκλήσης και κατόπιν πρότασης επαγγελματιών Αη Βασίληδων, όπως αναφέρει η Μόνικα Σκότνικ υπεύθυνη στο αρμόδιο Γραφείο Εύρεσης Εργασίας για εποχιακές θέσεις.

Με λίγα λόγια και οι Αη Βασίληδες επιλέγουν φέτος… την τηλεργασία, με τη σωστή βέβαια ατμόσφαιρα στο σπίτι, ώστε να τη μεταδίδουν και μέσω βιντεοκλήσης. Σε κάποιες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Erento, μπορεί κανείς να «κλείσει» έναν Αη Βασίλη για διαδικτυακή επίσκεψη και ανάγνωση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών. Με 39 ευρώ τα δέκα λεπτά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ