ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένα ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράν

Πώς ένα ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράν
Turkish Presidency via AP, Pool

Διένεξη ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν προκάλεσε ένα ποίημα που απήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να κατηγορήσει την Άγκυρα ότι υπονομεύει την εδαφική του ακεραιότητα.

«Καταδικάζουμε τα επιθετικά σχόλια που είχαν στόχο τον πρόεδρο και τη χώρα μας με πρόσχημα ένα ποίημα», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν απαντώντας χθες, Σάββατο, σε μια ερώτηση.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο Αλτούν υποστήριξε πως οι ιρανικές Aρχές επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν το γενικό πλαίσιο του ποιήματος.

To χρονικό μιας... απαγγελίας

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, για τον χωρισμό των περιοχών που κατοικούνταν κυρίως από Αζέρους ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία τον 19ο αιώνα.

Ο Ερντογάν απευθυνόταν σε μια στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό των εδαφικών κερδών του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην Αρμενία στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Ιράν υποστήριξε πως το ποίημα αποτελούσε παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις και κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρεσβευτή. Η Τουρκία κάλεσε επίσης τον Ιρανό πρεσβευτή στο τουρκικό ΥΠΕΞ αργά την Παρασκευή.

Τα σχόλια του Ερντογάν «βασίζονταν σε ψευδαισθήσεις», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαϊντ Χατιμπζαντέχ.

Ο Τούρκος ηγέτης απήγγειλε άθελά του ένα ποίημα που «αναφέρεται στον διά της βίας χωρισμό περιοχών βόρεια του Αράς από την ιρανική πατρίδα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

«ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να μιλά για το ΔΙΚΟ ΜΑΣ αγαπημένο Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε.

Το Ιράν έχει δύο περιοχές που μοιράζονται αυτό το όνομα, το Δυτικό και το Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν. Μαζί με την επαρχία Αρνταμπίλ, στην περιοχή κατοικούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Αζέροι.

Η εδαφική ακεραιότητα του Ιράν δεν αναφερόταν καθόλου στο ποίημα, είπε ο Αλτούν, καλώντας την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε ρητορική θα μπορούσε να «επισκιάσει τις διμερείς μας σχέσεις».

Το Ιράν «δεν πρέπει να ξεχνά» πως η Τουρκία του συμπαραστάθηκε σε δύσκολες εποχές και διεθνή πίεση, είπε ο Αλτούν χωρίς να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο συμβάν.

Η Τουρκία επικρίνει σφοδρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, που έχουν κυρίως σκοπό τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ