ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα παραλλαγή του ιού στην Αγγλία

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα παραλλαγή του ιού στην Αγγλία
(AP Photo/Chris O'Meara)

Μια νέα παραλλαγή του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Αγγλία, η οποία αναπτύσσεται ταχύτερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, πάνω από 1.000 περιπτώσεις αυτής της παραλλαγής έχουν εντοπιστεί κυρίως στη νότια Αγγλία, ενώ τουλάχιστον 60 διαφορετικές τοπικές Αρχές είχαν καταγράψει μολύνσεις Covid 19 που προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.

«Έχουμε εντοπίσει μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ταχύτερη εξάπλωση στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας», δήλωσε ο Χάνκοκ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός είναι πιο θανατηφόρος και ότι τα εμβόλια δεν θα ήταν πλέον αποτελεσματικά.

Όπως είπε, έχει ενημερωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πραγματοποιούνται λεπτομερείς έρευνες από Βρετανούς επιστήμονες.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν έντονες, εκθετικές αυξήσεις στις μολύνσεις από κορωνοϊό σε όλο το Λονδίνο, το Κεντ, περιοχές του Έσσεξ και του Χερτφορντσάιρ.

«Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αυτό οφείλεται στη νέα παραλλαγή, αλλά ανεξάρτητα από την αιτία του, πρέπει να αναλάβουμε ταχεία και αποφασιστική δράση η οποία, δυστυχώς, είναι απολύτως απαραίτητη για τον έλεγχο αυτής της θανατηφόρας νόσου, ενώ το εμβόλιο κυκλοφορεί», τόνισε ο Χάνκοκ.

Ο καθηγητής Άλαν ΜακΝαλυ, ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι τα εργαστήρια δοκιμών του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν εντοπίσει αυτή τη νέα παραλλαγή τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ΜακΝάλυ, μιλώντας στο BBC, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι είναι κάτι το οποίο παρακολουθούν και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος.

Όπως είπε, γίνονται τεράστιες προσπάθειες για τον χαρακτηρισμό αυτής της παραλλαγής και την κατανόηση της εμφάνισής της.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια ήρεμη και λογική προοπτική σχετικά με το στέλεχος, καθώς αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη του ιού και περιμένουμε νέες παραλλαγές να έρθουν και να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου», σημείωσε ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ