ΚΟΣΜΟΣ

Πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα
Εκτόξευση πυραύλου REUTERS/KCNA/Files

Με την εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης «απαντά» η Βόρεια Κορέα στην κοινή στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, που διεξάγεται στην περιοχή από την Δευτέρα.

Οι πύραυλοι είχαν στόχευση εκτόξευσης προς τη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σεούλ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και του στρατού των ΗΠΑ, τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί άμεση απειλή για την ασφάλειά της.

Στο πλαίσιο της «αντεπίθεσης» , η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις συμφωνίες εμπορικών ανταλλαγών που έχει υπογράψει με τη Σεούλ, ενώ θα προχωρήσει και στη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Νότιας Κορέας, που έχουν απομείνει στα εδάφη της.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει στο οπλοστάσιό της μεγάλο αριθμό μικρού βεληνεκούς, ενώ προχωρά και στην ανάπτυξη πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης, με κεντρική επιδίωξη την ανάπτυξη βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη, ήταν βασισμένοι στους πυραύλους σοβιετικής προέλευσης τύπου Scud, ενώ εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την πόλη Wonsan, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Η Ιαπωνία που βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Rodong μακράς ακτίνας δράσης που εξελίσσει η Βόρεια Κορέα, διαμαρτυρήθηκε στην πρεσβεία που διατηρεί η Πιονγκγιάνγκ στο Πεκίνο, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, Kyodo.

Η εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα παρατηρείται συχνά σε περιόδους έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς θεωρεί ως άμεση απειλή στην εθνική της ασφάλεια, τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, την περίοδο αυτή.

Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, αλλά φέτος έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία μετά την ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή, από την τελευταία πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, στις 7 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως “κινήσεις πυρηνικού πολέμου,” απειλώντας ότι θ' απαντήσει με γενική αντεπίθεση.

Η απομονωμένη διεθνώς Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της, ακόμη και από τον παραδοσιακό σύμμαχό της, την Κίνα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έθεσε τη χώρα σε κατάσταση ετοιμότητας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν -σύμφωνα με την άποψή του- οι κλιμακούμενες απειλές από τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ