ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μαζική παραγγελία του ρωσικού Sputnik V από τη Β. Κορέα - Άγνωστο αν εμβολιάστηκε ο Κιμ

Κορωνοϊός: Μαζική παραγγελία του ρωσικού Sputnik V από τη Β. Κορέα - Άγνωστο αν εμβολιάστηκε ο Κιμ
KRT via AP

Στην αγορά απροσδιόριστης ποσότητας δόσεων του ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, του Sputnik V, προχώρησε η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η ιαπωνική εφημερίδα Asahi.

Η Πιονγκγιάνγκ αγόρασε επίσης και κινεζικό διαγνωστικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων συσκευών θερμικής απεικόνισης.

Το τίμημα που καταβλήθηκε και η ποσότητα των εμβολίων που αγοράστηκαν δεν αποσαφηνίζονται. Ορισμένα μέλη του Κόμματος Εργατών της Κορέας έχουν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ασάχι, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και κινεζικούς επιχειρηματικούς κύκλους που έχουν εμπορικές δοσοληψίες με την Πιονγκγιάνγκ.

Δεν είναι σαφές εάν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει εμβολιαστεί. Κατά το δημοσίευμα, το εμβόλιο πιθανόν θα του χορηγηθεί αφού επιβεβαιωθεί απόλυτα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.

Οι συσκευές θερμικής απεικόνισης αγοράστηκαν για να εγκατασταθούν στα σύνορα Βόρειας Κορέας - Κίνας ώστε να μπορέσουν προοδευτικά να ξαναρχίσουν οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, πάντα κατά την Ασάχι.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2 στη Βόρεια Κορέα, η οποία γειτονεύει με τις δύο χώρες που επλήγησαν πρώτες από την παγκόσμια πανδημία.

Παρόλα αυτά, από τα τέλη Ιανουαρίου, η Πιονγκγιάνγκ εφάρμοσε μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη βορειοκορεατική επικράτεια, ανάμεσά τους το κλείσιμο των συνόρων, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και την επιβολή lockdown σε εθνική κλίμακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ