ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξεχύθηκαν οι πολίτες σε Λονδίνο - Βερολίνο λίγες ώρες πριν το lockdown

Στους δρόμους ξεχύθηκαν οι πολίτες σε Λονδίνο - Βερολίνο λίγες ώρες πριν το lockdown
AP Photo

Εικόνες συνωστισμού, σαν αυτές που έχει να δει η Ευρώπη αρκετούς μήνες, παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στους εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου αλλά και του Βερολίνου, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να προχωρήσουν στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους λίγο πριν τα νέα αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν προειδοποίησε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ενώ προχωρούν στις αγορές τους.

Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε στους πολίτες ότι πρέπει να φορούν μάσκα όταν ψωνίζουν και πως πρέπει να κρατούν τις αποστάσεις, ενώ τους συμβούλευσε, επίσης να αποφεύγουν, τις δημόσιες συγκοινωνίες εν ώρα αιχμής και να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο «όπου μπορείτε».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο και περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας θα τεθούν υπό αυστηρότερους περιορισμούς, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει και στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα η βρετανική πρωτεύουσα θα μεταβεί από το επίπεδο συναγερμού 2 στο 3. Στην τρίτη βαθμίδα, τα εστιατόρια και οι παμπ υποχρεούνται να κλείσουν και να λειτουργούν μόνο για παράδοση πακέτων κατ' οίκον. Επίσης προβλέπονται περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές, ενώ έξω μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι έξι άτομα μαζί.

Παρόμοιες σκηνές κοσμοσυρροής παρουσιάστηκαν όμως και στο Βερολίνο, καθώς στη Γερμανία από την Τετάρτη θα επιβληθεί νέο αυστηρό εθνικό lockdown, μετά τη νέα εκτόξευση κρουσμάτων και νεκρών. Το lockdown θα διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τις 19 Ιανουαρίου και διαδέχεται ένα light lockdown που κατά γενική αναλογία δεν κατάφερε να ανακόψει το δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ