ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Εξέφρασα ανησυχίες για την απόφαση της Τουρκίας να πάρει τους S-400

Στόλτενμπεργκ: Εξέφρασα ανησυχίες για την απόφαση της Τουρκίας να πάρει τους S-400
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Την ανησυχία του για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400 εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς σχετικά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριπόκαβιτς, μετά τη συνάντησή τους.

«Λυπάμαι γιατί είμαστε σε μία κατάσταση κατά την οποία σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον. Εξέφρασα επίσης τις ανησυχίες μου για την απόφαση της Τουρκίας να πάρει ρωσικούς S-400» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσέθεσε ότι «πρόκειται για εθνική απόφαση, αλλά το σύστημα των S-400 δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε «όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία και τους άλλους συμμάχους, να βρουν τρόπους προς μία θετική λύση».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε τη Δευτέρα στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της συμμάχου χώρας της στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ως «ολέθριο λάθος» καταδίκασε τις εις βάρος κυρώσεις της από την αμερικανική κυβέρνηση για τους S-400 η Άγκυρα, απειλώντας μάλιστα ότι θα προβεί σε αντίποινα, εάν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν άμεσα την απόφασή τους.

Οι κυρώσεις απευθύνονται κατά του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ