ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ «αδειάζει» τον Τουσκ για το προσφυγικό

Η Μέρκελ «αδειάζει» τον Τουσκ για το προσφυγικό
REUTERS / WOLFGANG RATTAY

Άδειασμα στον Ντόναλντ Τουσκ επεφύλασσε η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς με σημερινές της δηλώσεις υποστήριξε ότι το κλείσιμο της βαλκανικής οδού δεν λύνει το πρόβλημα στο προσφυγικό και πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ.

«Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση», δήλωσε η Μέρκελ στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Χρειάζεται μία απόφαση που να είναι αποδεκτή και από τους 28. Για τον λόγο αυτόν δεσμεύομαι για μία πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή μία λύση των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει πολύ. Προσωπικά πιστεύω ότι η μονομερής απόφαση της Αυστρίας, και στη συνέχεια οι αποφάσεις εν σειρά των άλλων χωρών των Βαλκανίων, είναι βέβαιο ότι μας φέρνει λιγότερους πρόσφυγες, αλλά θέτει από την άλλη πλευρά την Ελλάδα σε πολύ δυσχερή κατάσταση», υποστήριξε η καγκελάριος.

«Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό», προειδοποίησε η Μέρκελ.

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η Μέρκελ επέμεινε στο γεγονός ότι η Άγκυρα «δεν πρόκειται να αποφασίσει μόνη».

«Εχουμε προβλέψει ότι στο πλαίσιο μίας τέτοιας απόφασης - και είναι οι λεπτομέρειές της που πρέπει να τύχουν ακόμη επεξεργασίας- η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει σημασία», τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ