ΚΟΣΜΟΣ

Σε στικάκι ονόματα και προσωπικά δεδομένα 22.000 τζιχαντιστών

Σε στικάκι ονόματα και προσωπικά δεδομένα 22.000 τζιχαντιστών
REUTERS/Stringer/Files

Χιλιάδες έγγραφα με ονόματα και προσωπικά στοιχεία μελών του Ισλαμικού Κράτους, έχει στην κατοχή του το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Τα στοιχεία παραδόθηκαν στο δίκτυο από πρώην μέλος της οργάνωσης και περιλαμβάνουν τουλάχιστον 22.000 ονόματα, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, καθώς και οικογενειακές επαφές, των τζιχαντιστών.

Πολίτες από τουλάχιστον 51 χώρες, έπρεπε να δώσουν όλα τα προσωπικά τους δεδομένα, προκειμένου να μπουν στην οργάνωση. Το έγγραφο που δίνεται στα υποψήφια μέλη περιλαμβάνει 23 ερωτήσεις και η συμπλήρωσή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθούν στην οργάνωση.

Οι 23 ερωτήσεις που καλούνται να συμπληρώσουν οι επίδοξοι τζιχαντιστές είναι οι εξής:
Ονοματεπώνυμο, υποτιθέμενο όνομα (τζιχαντιστικό), όνομα μητρός, ομάδα αίματος, ημερομηνία γέννησης και εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση και τόπος γέννησης, εκπαίδευση, επίπεδο στη Σαρία, προηγούμενο επάγγελμα, χώρες που έχει επισκεφτεί, σημείο εισόδου στα σύνορα, ημερομηνία εισόδου, ποιος σε σύστησε, προηγούμενη εμπειρία στην ισλαμιστική οργάνωση, πολεμιστής ή επίθεση αυτοκτονίας, τομέας ειδικότητας, νυν εργασιακή απασχόληση, προσωπική ιδιοκτησία που αφήνεις πίσω, επίπεδο υποταγής, διεύθυνση για μελλοντική επικοινωνία, ημερομηνία και μέρος θανάτου, και λοιπές σημειώσεις.

Πολλά από τα ονόματα και τα νέα τζιχαντιστικά τους ονόματα, είναι ήδη αρκετά γνωστά. Ωστόσο, το βασικό επίτευγμα της λίστας είναι η αποκάλυψη των ταυτοτήτων ενός πλήθους άγνωστων μέχρι στιγμής τζιχαντιστών, στη Δυτική Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Πολλοί από αυτούς πέρασαν από μια σειρά τζιχαντιστικών ‘hotspots’ –όπως η Υεμένη, το Σουδάν, η Τυνησία, η Λιβύη, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν- σε πολλαπλές περιπτώσεις, αλλά δεν ελέγχθηκαν και μπόρεσαν τόσο να μπουν στη Συρία για να πολεμήσουν, όσο και να επιστρέψουν πίσω.

Ένα από τα αρχεία, με την ονομασία “Μάρτυρες” δίνει λεπτομέρειες για μια ταξιαρχία αποκλειστικά αντρών πολεμιστών, που ήθελαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας και εκπαιδεύονταν γι’αυτό.

Το Sky News έχει ενημερώσει τις αρχές για τα ντοκουμέντα που περιήλθαν στην κατοχή του, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, πρώην επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας δήλωσε μέσω του Twitter ότι τα στοιχεία "αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πηγή πληροφοριών για τους αναλυτές".

Τα στοιχεία δόθηκαν στο Sky News από έναν πρώην μαχητή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος με το όνομα Αμπού Χάμεντ. Αφού έκλεψε τα στοιχεία, τα μεταβίβασε σε δημοσιογράφο στην Τουρκία εξηγώντας ότι εγκατέλειψε τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εγκαταλείψει το στρατηγείο της στη Ράκα και το έχει μεταφέρει στην έρημο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ