ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Προειδοποίηση για το πρώτο lockdown στη χώρα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Νότια Κορέα: Προειδοποίηση για το πρώτο lockdown στη χώρα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται
AP Photo/Lee Jin-man

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκτακτη έκκληση για περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει το χειρότερο κύμα της επιδημίας.

Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με μόλις τρεις κλίνες εντατικής θεραπείας να είναι διαθέσιμες στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ, όπου ζουν περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι, προειδοποίησαν αξιωματούχοι.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση επιπλέον νοσοκομειακών κλινών», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσουνγκ Σίε- κιούν στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDA) ανακοίνωσε το προηγούμενο 24ωρο 1.078 νέα κρούσματα covid-19. Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων επίσης έφτασε τον αριθμό ρεκόρ των 226 και έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Εξάλλου η KDCA επεσήμανε ότι άλλοι 12 άνθρωποι πέθαναν λόγω κορωνοϊού, τη δεύτερη ημέρα που καταγράφεται διψήφιος αριθμός θανάτων, μετά το ρεκόρ των 13 χθες Τρίτη.

Η Νότια Κορέα είχε καταφέρει να διατηρήσει χαμηλό τον αριθμό των κρουσμάτων στα δύο προηγούμενα κύματα της επιδημίας, όμως το τρίτο αποδείχθηκε πιο δύσκολο στην ιχνηλάτηση.

Εστίες σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας

Η κυβέρνηση τόνισε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει αρκετές εκατοντάδες κλίνες για τις μονάδες αυξημένης και εντατικής θεραπείας και χιλιάδες άλλες για τους ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα.

Οι περισσότερες νέες κλίνες προέρχονται από δημόσια νοσοκομεία, όμως οι νοτιοκορεατικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τη συνεργασία με ιδιωτικά νοσοκομεία, δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου Υγείας Γιούν Τάε-χο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων και των σοβαρών περιπτώσεων κορωνοϊού προέρχεται από εστίες σε νοσοκομεία και κλινικές αλλά και σε οίκους ευγηρίας ή αφορά ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ζήτησε από όλα τα σχολεία της περιοχής της Σεούλ να κλείσουν για ένα μήνα, όμως απέφυγε να επιβάλει πλήρες lockdown το οποίο θα βλάψει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Μέχρι στιγμής στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί 45.442 κρούσματα covid-19 και 612 θάνατοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ