ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δημόσια επίθεση κατά της Τουρκίας οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Ερντογάν: Δημόσια επίθεση κατά της Τουρκίας οι κυρώσεις των ΗΠΑ
AP Photo

Βέβαιος ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400 δεν θα πετύχουν τον στόχο τους εμφανίστηκε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του. 

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αποτελούν «εχθρική» ενέργεια και «ευθεία επίθεση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Υποστήριξε δε ότι οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Άγκυρας. Όπως πρόσθεσε, θα υπάρξουν ορισμένα ζητήματα, αλλά η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από αυτά.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA πέρα από την Τουρκία, η οποία –όπως συμπλήρωσε- είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Επέμεινε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη την αμυντική της βιομηχανία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να "ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ