ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε υγειονομικό μετά το εμβόλιο Pfizer/BioNTech

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε υγειονομικό μετά το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
AP Photo/Carlos Osorio

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση εμφάνισε ένας υγειονομικός υπάλληλος από την Αλάσκα, αφού έλαβε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Το δημοσίευμα που επικαλείται τρία πρόσωπα που έχουν γνώση για την κατάσταση της υγείας του προσώπου αυτού, αναφέρει ότι η αλλεργική αντίδραση παρουσιάστηκε την Τρίτη και το πρόσωπο αυτό είναι σε σταθερή κατάσταση, αφού εισήχθη σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο εμβολιασθείς είχε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Η εταιρεία Pfizer δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει την πληροφορία αυτήν.

Οι αμερικανικές αρχές συνεργάζονται με την Pfizer Inc για να την βοηθήσουν να μεγιστοποιήσει την παραγωγή του εμβολίου για την Covid-19, αφού η φαρμακευτική εταιρεία γνωστοποίησε ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει «προκλήσεις» στην παραγωγή της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ.

Η Pfizer δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτή τη δήλωση. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ωστόσο ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είχε πει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής για να αρθούν ορισμένοι κρίσιμης σημασίας «περιορισμοί στον ανεφοδιασμό», ιδίως για κάποια συστατικά. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις για τις πιθανές ελλείψεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν περιέγραψαν ποιες είναι οι συγκεκριμένες «προκλήσεις» στην παραγωγή. Είπαν όμως ότι είναι εξοικειωμένοι με τα υλικά και τον εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή εμβολίων, από την εμπειρία που έχουν από τη συνεργασία τους με άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

«Ενημερωθήκαμε πρόσφατα από αυτούς για τις διάφορες προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά την παραγωγή και θα διασφαλίσουμε ότι μέσω όποιου μηχανισμού χρειάζεται, θα τους παρέχουμε πλήρη υποστήριξη για να διασφαλιστεί η παραγωγή για τον αμερικανικό λαό», είπε ο Άζαρ.

Στην ίδια τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου, ο σύμβουλος της αμερικανικής «Επιχείρησης Ταχύτητα Δίνης», Δρ Μονσέφ Σλαουί, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Pfizer για να εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna και συνολικά 900 εκατομμύρια δόσεις από φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια για την Covid-19. Πρόσθεσαν ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιθανόν να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ