ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση στη Βρετανία: Δικαστήριο αναγνώρισε ως αιτία θανάτου την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ιστορική απόφαση στη Βρετανία: Δικαστήριο αναγνώρισε ως αιτία θανάτου την ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση του νοτιοανατολικού Λονδίνου από τον 95ο όροφο του ουρανοξύστη «The Shard» (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Matt Dunham, File

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο «αόρατος δολοφόνος», αόρατος αλλά και ανομολόγητος, για περίπου 40.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι πεθαίνουν πρόωρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο. Όμως την Τετάρτη, για πρώτη φορά στην ιστορία, βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε πως για το θάνατο ενός εννιάχρονου κοριτσιού από το νοτιοανατολικό Λονδίνο ευθύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η ατμοσφαιρική ρύπανση έπαιξε κομβικό ρόλο στο θάνατο του εννιάχρονου κοριτσιού:

«Το συμπέρασμά μου είναι πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο της Έλα Αντό Κίσι Ντεμπρα το 2013».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής ιατροδικαστής της συνοικίας Σάουθγουορκ του Λονδίνου, Φίλιπ Μπάρλοου, έπειτα από ακροαματικές συνεδριάσεις δύο εβδομάδων που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.

Το κορίτσι υπέστη πολλαπλές κρίσεις επιληψίας και χρειάστηκε να διακομισθεί σχεδόν 30 φορές στο νοσοκομείο, πριν πεθάνει τον Φεβρουάριο του 2013. Μια έρευνα του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά δεν έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από νέα στοιχεία σχετικά με τα επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοντά στο σπίτι της.

Η υπόθεση ξεκίνησε ουσιαστικά το 2018, όταν η έρευνα που είχε ζητήσει η οικογένεια της εννιάχρονης βρήκε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μόλις ένα χιλιόμετρο από το σπίτι της Έλα.

Η Έλα ζούσε 25 μέτρα από το South Circular Road στο Λιούισχαμ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Από την έρευνα προέκυψε «εντυπωσιακή σχέση» ανάμεσα στις επείγουσες νοσηλείες της Έλα και τις καταγεγραμμένες κορυφώσεις των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του αζώτου και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κοντά στην κατοικία της.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει τόσο στην εκδήλωση όσο και στην επιδείνωση του άσθματος», εξήγησε ο Φίλιπ Μπάρλοου.

Ο ιατροδικαστής είπε ότι η μητέρα της Έλα δεν είχε λάβει πληροφορίες «σχετικά με τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη δυνατότητά της να επιδεινώσει το άσθμα».

«Εάν είχε αυτήν την πληροφόρηση, θα είχε λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το θάνατο της Έλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ