ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αφρική - Κορωνοϊός: Ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 ημερήσιων κρουσμάτων

Ν. Αφρική - Κορωνοϊός: Ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 ημερήσιων κρουσμάτων
AP Photo/Jerome Delay

Η Νότια Αφρική ξεπέρασε την Κυριακή το όριο των 10.000 ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, με το ποσοστό θετικότητας στη χώρα να ανέρχεται στο 21%, προκαλώντας την ανησυχία του υπουργού Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ο μέσος όρος των νέων, ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 ήταν ήδη 8.000, γεγονός που ώθησε τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 23:00 και το κλείσιμο στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων των παραλιών.

Στην κορύφωση του πρώτου κύματος της covid-19 τον Ιούλιο η Νότια Αφρική μετρούσε έως 12.000 κρούσματα την ημέρα.

«Ξεπεράσαμε το όριο των 10.000 κρουσμάτων, τα νέα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται εκθετικά», προειδοποίησε ο Ζουέλι Εμκίζε. «Το ποσοστό θετικότητας ορίζεται στο 21%, πολύ πάνω από το 10% που θεωρείται ιδεώδες».

Οι πλέον πληγείσες περιοχές είναι αυτή του Κέιπ Τάουν, όπου εντοπίζεται σχεδόν το ένα τρίτο των 10.008 νέων κρουσμάτων, επεσήμανε ο Εμκίζε, ενώ ακολουθεί η Κουαζούλου- Νατάλ και η περιοχή της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, Γιοχάνσεμπουργκ.

«Σε γενικές γραμμές οι παραλίες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο του χρόνου και οι άνθρωποι ανέμελοι», σχολίασε ο υπουργός Υγείας. Όμως όσοι πηγαίνουν στις παραλίες, που θα παραμείνουν ανοικτές την περίοδο των γιορτών θα πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Μέχρι την Κυριακή το βράδυ η Νότια Αφρική, μια χώρα με 58 εκατομμύρια κατοίκους, μετρούσε 23.827 νεκρούς και 883.687 κρούσματα κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ