ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Εάν οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ήθελαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι, «θα το είχαν τελειώσει»

Πούτιν: Εάν οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ήθελαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι, «θα το είχαν τελειώσει»
(Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι ο πολιτικός της αντιπολίτευσης και επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι «απολαμβάνει την υποστήριξη των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι εάν οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ήθελαν να τον σκοτώσουν, «θα το είχαν τελειώσει».

Αυτή ήταν η απάντηση του Πούτιν σε ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το τέλος της χρονιάς, σχετικά με την έρευνα της ερευνητικής ομάδας Bellingcat και του CNNi που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η οποία αποκάλυψε στοιχεία ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (το FSB) δημιούργησε μια ομάδα ελίτ που ειδικεύεται σε νευροτοξικούς παράγοντες που ακολουθούσαν τον Ναβάλνι για χρόνια.

«Ακούστε, ξέρουμε πολύ καλά τι είναι... πρόκειται για νομιμοποίηση, όχι για έρευνα, αλλά για νομιμοποίηση του υλικού των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν την Πέμπτη και πρόσθεσε:

«Τι, δεν γνωρίζουμε ότι παρακολουθούν την τοποθεσία; Οι ειδικές υπηρεσίες μας το γνωρίζουν πολύ καλά, το γνωρίζουν οι αξιωματικοί του FSB και αξιωματικοί άλλων υπηρεσιών. Χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους όπου θεωρούν απαραίτητο να μην αποκρύψουν την τοποθεσία τους. Και αν είναι έτσι - και είναι - αυτό σημαίνει ότι αυτός ο ασθενής στην κλινική του Βερολίνου απολαμβάνει την υποστήριξη των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε αυτό».

Όπως είπε ο Πούτιν, αν ισχύει κάτι τέτοιο, «τότε φυσικά οι ειδικές υπηρεσίες μας πρέπει να τον παρακολουθούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δηλητηριαστεί, ποιος τον χρειάζεται ούτως ή άλλως; Αν το ήθελαν, πιθανότατα θα το είχαν τελειώσει».

Ο Πούτιν σημείωσε ακόμα ότι όταν του το ζήτησε η σύζυγος του Ναβάλνι, εκείνος έδωσε αμέσως τη διαταγή να τον αφήσουν να βγει από τη χώρα προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία.

«Αυτό είναι ένα τέχνασμα για να επιτίθενται στους ηγέτες (στη Ρωσία)», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε τις αναφορές για τον Ναβάλνι -για τον οποίο δεν αναφέρθηκε ποτέ ονομαστικά- ως «κατασκευασμένες ιστορίες», λέγοντας ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν και ότι θα υπάρχουν πάντα.

Οι δηλώσεις του Πούτιν έγιναν μια ημέρα αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις αναφορές σχετικά με τις λεπτομέρειες για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι «αστείες», αναφερόμενος προφανώς στην έρευνα του CNNi-Bellingcat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ