ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Έμπειρος πολιτικός ο Μπάιντεν - Η Ρωσία δεν αναμείχθηκε στις αμερικανικές εκλογές

Πούτιν: Έμπειρος πολιτικός ο Μπάιντεν - Η Ρωσία δεν αναμείχθηκε στις αμερικανικές εκλογές
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

«Έμπειρο πολιτικό» χαρακτήρισε τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι ορισμένα από τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θα επιλυθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Όπως είπε, η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το ποιους θα συμπεριλάβει ο Μπάιντεν στην κυβέρνησή του.

«Προχωράμε από το γεγονός ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταλάβει τι συμβαίνει - είναι ένας έμπειρος άνθρωπος, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική», είπε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης τύπου.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Ο ίδιος (ο Μπάιντεν) είναι πολύ έμπειρος, όλη του την ζωή είναι στην πολιτική. Υπάρχει η γνωστή έκφραση που λέει ότι τον βασιλιά τον κάνει η αυλή του. Αν και βλέπουμε ήδη αυτούς που διεκδικούν θέσεις κλειδιά», είπε ερωτηθείς για την προοπτική των διμερών σχέσεων.

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αυτή την εβδομάδα, έξι εβδομάδες μετά την ψηφοφορία και αφού το Κολέγιο των Εκλεκτόρων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη νίκη του.

Ερωτηθείς γιατί οι Ρώσοι χάκερ δεν «βοήθησαν να εκλεγεί ο Τραμπ» για μια δεύτερη προεδρική θητεία, ο Πούτιν έκρινε την ερώτηση ως πρόκληση και αρνήθηκε για άλλη μια φορά οποιαδήποτε παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι απλώς μια εικασία. Είναι ένα πρόσχημα για να βλάψετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Είναι πρόσχημα να μην αναγνωρίσουμε τη νομιμότητα του αρχηγού κράτους των ΗΠΑ που εξακολουθεί να ενεργεί για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», σημείωσε.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον τότε υποψήφιο Τραμπ. Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίχθηκε σε διμερή έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ο Τραμπ απέρριψε επανειλημμένα ως «απάτη» ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προσπάθησε να τον βοηθήσει να κερδίσει το 2016.

Ο Σεργκέι Σνούροβ, πρώην διάσημος μουσικός που έγινε δημοσιογράφος, ρώτησε επίσης αστειευόμενος τον Πούτιν, αν η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να υποστηρίξει τον Τραμπ αφού αποχωρήσει από το αξίωμα και να του δώσει μια δουλειά ή άσυλο στη Ρωσία.

«Δεν χρειάζεται ο Τραμπ να αναζητήσει δουλειά (στη Ρωσία). Σχεδόν το 50% του πληθυσμού τον ψήφισε αν υπολογίσουμε τη λαϊκή ψήφο και όχι το Κολέγιο των Εκλεκτόρων» είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι «ο Τραμπ έχει μια αρκετά μεγάλη βάση υποστήριξης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, και, όσο καταλαβαίνω, δεν θα φύγει από την πολιτική σκηνή της χώρας του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ