ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία για συμφωνία ενόψει Brexit: «Έμειναν πολύ λίγες ώρες»

Αισιοδοξία για συμφωνία ενόψει Brexit: «Έμειναν πολύ λίγες ώρες»
AP Photo/Alberto Pezzali

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει της  λήξης της μεταβατικής περιόδου, εμφανίστηκε σήμερα ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η πιθανότητα για συμφωνία για το Brexit είναι εδώ. Μένει πολύ λίγος χρόνος, λίγες ώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ακόμα μερικές μόλις ώρες για να διαβούν το πολύ στενό μονοπάτι προς μία εμπορική συμφωνία του Brexit, η οποία θα αποτρέψει να επέλθει το πλέον ταραχώδες φινάλε στην κρίση του Brexit μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.

Καθώς οι συνομιλίες φθάνουν στο νήμα, οι δύο πλευρές ζητούν εκατέρωθεν παραχωρήσεις εν μέσω μιας σειράς συχνά αντικρουόμενων μηνυμάτων, που κυμαίνονται από το ότι μια συμφωνία είναι δυνατή έως το ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για μια συμφωνία ή ακόμα το ότι επίκειται μια συμφωνία.

Μια συμφωνία θα διασφαλίσει ότι το εμπόριο προϊόντων που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ετήσιου εμπορίου ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, συνολικής αξίας σχεδόν ενός τρισεκ. δολαρίων, θα παραμείνει ελεύθερος από δασμούς και ποσοστώσεις μετά την 31η Δεκεμβρίου.

«Είναι η ώρα της αλήθειας», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει μια πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας αλλά ο δρόμος προς μια τέτοια συμφωνία είναι πολύ στενός».

«Μας μένει πολύ λίγος χρόνος, μόλις μερικές ώρες για να κινηθούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με χρήσιμο τρόπο εάν θέλουμε αυτή η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου».

Στο τέλος συνάντησης χθες το πρωί με τον Μπαρνιέ, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησαν ότι εάν δεν λάβουν το κείμενο μιας συμφωνίας έως τα «μεσάνυκτα της Κυριακής», δεν θα μπορούν να την επικυρώσουν εγκαίρως προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Την Πέμπτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του.

«Οι βρετανοί διαπραγματευτές εξακολουθούν να προσπαθούν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ο τερματισμός της μεταβατικής περιόδου χωρίς μια τέτοια συμφωνία παραμένει το πιθανότερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι διαπραγματευτές εργάζονταν μέχρι αργά την περασμένη νύκτα και επανέλαβαν τις συνομιλίες σήμερα το πρωί.

«Παραμένουν εκεί για να εργασθούν ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μια έξοδος στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η Αυστραλία, παραμένει η πιθανότερη έκβαση και γι' αυτό σχεδιάζουμε γι' αυτό το ενδεχόμενο, αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, εάν είναι δυνατόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ