ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ για διμερείς σχέσεις και τη «νέα εποχή» ΕΕ-Τουρκίας

Επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ για διμερείς σχέσεις και τη «νέα εποχή» ΕΕ-Τουρκίας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Emrah Gurel

Τη «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας συζήτησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε το σύνολο της βοήθειας - ύψους 6 δισ. ευρώ - που είχε υποσχεθεί στην Τουρκία το 2016 σε αντάλλαγμα της υποδοχής των προσφύγων, κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, σε μία κίνηση κλειδί για την συμφωνία η οποία υπεγράφη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα για το προσφυγικό ζήτημα.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία δέχθηκε την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των Σύρων αιτούντων άσυλο.

Σε αντάλλαγμα, 6 δισ. ευρώ επρόκειτο να καταβληθούν από την Ε.Ε. στην Τουρκία για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται επί τουρκικού εδάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ