ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ρωσία: Οι κοσμοναύτες εμβολιάζονται με το Sputnik V

Κορωνοϊός - Ρωσία: Οι κοσμοναύτες εμβολιάζονται με το Sputnik V
(AP Photo/Pavel Golovkin)

Η Ρωσία ξεκίνησε να εμβολιάζει τους κοσμοναύτες της και το προσωπικό που σχετίζεται μαζί τους στην «Πόλη των Άστρων», μια κλειστή πόλη κοντά στην Μόσχα που φιλοξενεί το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας, ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημικής Υπηρεσία (Roscosmos).

H Ρωσία άρχισε να εμβολιάζει από τις αρχές του μήνα στην Μόσχα με το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik-V τους γιατρούς και άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 200.000 άνθρωποι.

Οι κοσμοναύτες Νικολάι Τσουμπ και o Όλεγκ Αρτέμιεφ, πρώην μέλος του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού(ISS) έκαναν σήμερα την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Η Όλγκα Μίνινα, διευθύντρια της τοπικής κλινικής, δήλωσε ότι οι κοσμοναύτες οικειοθελώς επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο Sputnik-V, που πήρε την ονομασία του από τον πρώτο σοβιετικό δορυφόρο που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα. Το εν λόγω εμβόλιο είναι ένα από τα πολλά που αναπτύσσει η Ρωσία και ένα από τα δύο που βρίσκονται στην τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη αλλά θα εμβολιαστεί «όταν αυτό θα είναι δυνατόν» για την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ