ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και «νέο στέλεχος» ματαιώνουν τα Χριστούγεννα στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και «νέο στέλεχος» ματαιώνουν τα Χριστούγεννα στη Βρετανία
AP Photo/Alberto Pezzali

Η βρετανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επιβάλει νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιοανατολική Αγγλία μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, η οποία αποδόθηκε σε «νέο στέλεχος» του νέου κορωνοϊού, το οποίο «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα», αλλά «τη μεταδοτικότητα» της επιδημίας.

«Φαίνεται ότι αυτή η εξάπλωση (της επιδημίας) τροφοδοτείται πλέον από μία νέα παραλλαγή του ιού», που μεταδίδεται «πολύ ευκολότερα», «μέχρι και κατά 70%», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι τίποτε δεν δείχνει ότι «αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα» ή περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ επέκρινε αυστηρά την εισαγωγή των περιοριστικών μέτρων την τελευταία στιγμή, τονίζοντας ότι αυστηρότερα μέτρα θα έπρεπε να έχουν εφαρμοσθεί νωρίτερα.

Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων.

Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Παμπ, εστιατόρια και μουσεία ήταν ήδη κλειστά από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Έτσι, οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας και της νοτιοανατολικής Αγγλίας τίθενται σε νέο επίπεδο συναγερμού, στο Επίπεδο 4.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιστάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, και ενώ οι δείκτες της επιδημίας περνούσαν στο κόκκινο, στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων και επέμενε ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να σωθούν. Οι Αρχές είχαν επιτρέψει την συνάντηση μέχρι τριών νοικοκυριών για πέντε ημέρες τα Χριστούγεννα.

Πλέον, κάθε συγκέντρωση απαγορεύεται στις ζώνες που έχουν υπαχθεί στο Επίπεδο 4, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι εορταστικές συγκεντρώσεις θα επιτραπούν για μία μόνο ημέρα, στις 25 Δεκεμβρίου.

«Με βαριά καρδιά πρέπει να σας πω ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα Χριστούγεννα να εξελιχθούν όπως προβλέπαμε», εξήγησε ο Μπόρις Τζόνσον. «Δεν είχα άλλη επιλογή».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη εξάπλωση της επιδημίας μέσω του «νέου στελέχους του ιού», ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Πληθώρα μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς αυτή η νέα παραλλαγή «διαδίδεται ταχύτερα», αλλά επίσης έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορωνοϊού. Εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και του 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, μαζί με την Ιταλία, η πλέον πληγείσα από την επιδημία χώρα της Ευρώπης με περισσότερους των 67.000 νεκρούς. Το όριο των 2.000.000 κρουσμάτων ξεπεράσθηκε σήμερα.

Η Χέλεν Ντίκινσον, η επικεφαλής της βρετανικής ομοσπονδίας εμπόρων, προειδοποίησε σήμερα ότι οι συνέπειες των σημερινών αποφάσεων θα είναι «πολύ σοβαρές».

«Απέναντι στην προοπτική απώλειας 2 δισεκατομμυρίων λιρών σε πωλήσεις εβδομαδιαίως για τρίτη συνεχή φορά αυτόν τον χρόνο, πολλά καταστήματα θα βρεθούν σε δυσχερή θέση και πολλές χιλιάδες θέσης εργασίας θα απειληθούν», πρόσθεσε, ζητώντας επιπλέον οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για τον κλάδο.

Όπως στην Αγγλία, μέτρα lockdown θα εφαρμοσθούν από αύριο στην Ουαλία, σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η Βόρεια Ιρλανδία θα επιστρέψει σε lockdown αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Η Σκωτία εφαρμόζει περιορισμούς Επιπέδου 4 από τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ ανακοινώθηκαν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε συνιστώσα του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει μόνη για την στρατηγική της απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται δριμείες επικρίσεις από την αρχή της επιδημίας για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Αφού επένδυσε, χωρίς αποτελέσματα, στην μαζική πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ που χαρακτηρίζεται φιάσκο από τους επικριτές της, η κυβέρνηση Τζόνσον ποντάρει πλέον στην εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων MHRA ετοιμάζεται, μετά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech να εγκρίνει στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου ένα δεύτερο εμβόλιο, αυτό της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ