ΚΟΣΜΟΣ

Ο βιαστής «NorCal» καταδικάστηκε σε 897 χρόνια κάθειρξης - Τα συγκλονιστικά εγκλήματά του

Ο βιαστής «NorCal» καταδικάστηκε σε 897 χρόνια κάθειρξης - Τα συγκλονιστικά εγκλήματά του
(Paul Kitagaki Jr./The Sacramento Bee via AP, Pool)

Ο Ρόι Τσαρλς Γουόλερ, ένας κατά συρροή βιαστής που τρομοκρατούσε τη βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ για τουλάχιστον 15 χρόνια, θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Γνωστός ως «βιαστής NorCal», ο Γουόλερ καταδικάστηκε σε 897 χρόνια ισόβια κάθειρξη σε κρατική φυλακή την Παρασκευή μετά την καταδίκη του για πληθώρα εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων απαγωγή, βιασμός και σοδομισμός, όπως ανέφερε το Γραφείο του Επαρχιακού Εισαγγελέα του Σακραμέντο.

Τον περασμένο μήνα, οι ένορκοι στη δίκη του Σακραμέντο τον καταδίκασαν για 46 κατηγορίες σε μια σειρά επιθέσεων μεταξύ του 1991 και του 2006 σε εννέα γυναίκες, οι οποίες ζητούσαν δικαιοσύνη επί μια δεκαετία.

Ο Γουόλερ, ο οποίος σήμερα είναι 60 ετών, επιτέθηκε σε γυναίκες σε έξι κομητείες της Βόρειας Καλιφόρνιας. Σε πολλές περιπτώσεις, έμπαινε μέσα σε σπίτια, έδενε τα θύματά του και τους επιτίθετο σεξουαλικά επανειλημμένα, σύμφωνα με τον αστυνομικό ντετέκτιβ του Σακραμέντο, Έιβις Μπίρι.

Ο κατά συρροή βιαστής «χτυπούσε» συνήθως τη νύχτα και μερικές φορές απήγαγε τις γυναίκες και τις πήγαινε σε ΑΤΜ όπου τις λήστευε ή έκλεβε αντικείμενα από τα σπίτια τους, συνέχισε ο Μπέρι.

«Ήταν μια υπόθεση που βασίστηκε στο DNA»

Από το 2006, η αστυνομία είχε στοιχεία DNA που συνδέουν έξι από τις υποθέσεις με τον ίδιο ύποπτο. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι ο δράστης ήταν ο Γουόλερ, επειδή το DNA του δεν ήταν στην κρατική βάση δεδομένων για εγκληματίες.

Η ανακάλυψη ήρθε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν βιολογικά αποδεικτικά στοιχεία που έμειναν στη σκηνή του εγκλήματος μιας από τις γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση, χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου προφίλ DNA, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη ερευνητική γενετική γενεαλογία (IGG), οι ερευνητές έφτιαξαν μια λίστα με τους πιθανούς συγγενείς του δράστη και μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν ως ύποπτο τον Γουόλερ.

Κανένα DNA ή άλλο γενετικό υλικό από αυτούς τους πιθανούς συγγενείς δεν κοινοποιήθηκε στις Αρχές, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αλλά οι ερευνητές δημιούργησαν οικογενειακά δέντρα, τα οποία τους οδήγησαν να επικεντρωθούν στον Γουόλερ. Η ίδια τεχνολογία DNA χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση του Golden State Killer.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο Γουόλερ συνελήφθη στον τόπο εργασίας του στο Μπέρκλεϋ, σύμφωνα με εισαγγελείς.

«Δεν είχε σημασία τι έκανα», είπε ο δικηγόρος Τζο Φαρίνα, μετά την καταδίκη του πελάτη του.

«Ήταν μια υπόθεση που βασίστηκε στο DNA. Ήταν αδύνατο να ξεπεραστεί το γεγονός ότι το DNA του βρέθηκε σχεδόν σε όλους τους τόπους των εγκλημάτων».

Ο Φαρίνα είπε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο την Παρασκευή πως ο Γουόλερ υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι θα ασκήσει έφεση για την ποινή, σύμφωνα με τη θυγατρική του CNNi, KPIX.

Εκτός από τις εννέα γυναίκες που κατέθεσαν, συνταξιούχοι αξιωματικοί, ντετέκτιβ και εξεταστές νοσοκόμοι σεξουαλικών επιθέσεων ταξίδεψαν από πολλές πολιτείες στο Σακραμέντο για να καταθέσουν ως μάρτυρες.

'NorCal' rapist Roy Waller sentenced to 897 years, By Kelly Murray, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ