ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ολλανδικό «μπλόκο» στις πτήσεις από Βρετανία μετά τον εντοπισμό νέας μετάλλαξης

Κορωνοϊός: Ολλανδικό «μπλόκο» στις πτήσεις από Βρετανία μετά τον εντοπισμό νέας μετάλλαξης
Φωτογραφία αρχείου από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ (AP Photo/Peter Dejong)

Η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Τέλος στα χριστουγεννιάτικα σχέδια των Βρετανών

Οι ελπίδες εκατομμυρίων Βρετανών ότι οι περιορισμοί για την Covid-19 θα μειώνονταν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, εξανεμίστηκαν το Σάββατο, αφού οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται πιο γρήγορα από άλλα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μια σειρά αυστηρότερων περιορισμών κατά του κορωνοϊού που επρόκειτο να χαλαρώσουν τα Χριστούγεννα στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Σκωτία και την Ουαλία εισήχθησαν επίσης αυστηρότερα μέτρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας Covid 19 στην Ευρώπη, με περισσότερους από 67.000 θανάτους και πάνω από δύο εκατομμύρια λοιμώξεις.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια του Λονδίνου και η νοτιο-ανατολική Αγγλία, όπου υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων, εισέρχονται και πάλι από αύριο σε lockdown επιπέδου 4.

«Με βαριά καρδιά πρέπει να σας πω ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα Χριστούγεννα να εξελιχθούν όπως προβλέπαμε», εξήγησε ο Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

«Φαίνεται ότι αυτή η εξάπλωση (της επιδημίας) τροφοδοτείται πλέον από μία νέα παραλλαγή του ιού», που μεταδίδεται «πολύ ευκολότερα», «μέχρι και κατά 70%», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι τίποτε δεν δείχνει ότι «αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα» ή περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τα νέα αυστηρά μέτρα

Υπό τους αυστηρότερους περιορισμούς, οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Επιπλέον, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανάμιξης των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύχτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Παμπ, εστιατόρια και μουσεία ήταν ήδη κλειστά από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Αυστηρότερα μέτρα lockdown θα εφαρμοστούν από αύριο και στην Ουαλία, σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η Σκωτία θα εφαρμόσει περιορισμούς Επιπέδου 4 από τις 26 Δεκεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, ενώ ανακοινώθηκαν αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βόρεια Ιρλανδία θα επιστρέψει σε lockdown αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Επικρίσεις στον Τζόνσον για το χειρισμό της κατάστασης

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ επέκρινε τον χειρισμό της τρέχουσας κρίσης από την κυβέρνηση, δηλώνοντας απογοητευμένος, αφού όπως είπε ο ίδιος είχε θέσει το ζήτημα στον πρωθυπουργό την Τετάρτη και εκείνος το απέρριψε, συνεχίζοντας να εύχεται στους πολίτες να περάσουν καλά Χριστούγεννα. Έπειτα από μόλις τρεις μέρες, ανατρέπει τα σχέδιά τους, τόνισε ο Στάρμερ.

Οι ειδικοί αναζητούν επειγόντως σαφήνεια σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρό της Αγγλίας, καθηγητή Κρις Γουίτι, η νέα παραλλαγή του ιού ευθύνεται για το 60% των λοιμώξεων στο Λονδίνο, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το νέο στέλεχος προκαλεί υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή ότι επηρεάζει τα εμβόλια και τις θεραπείες, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα εργασία για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς αυτή η νέα παραλλαγή «διαδίδεται ταχύτερα», αλλά επίσης έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορωνοϊού. Εμφανίστηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και του 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη εξάπλωση της επιδημίας μέσω του «νέου στελέχους του ιού», ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Αντιδρούν οι έμποροι

Η Χέλεν Ντίκινσον, η επικεφαλής της βρετανικής ομοσπονδίας εμπόρων, προειδοποίησε σήμερα ότι οι συνέπειες των σημερινών αποφάσεων θα είναι «πολύ σοβαρές».

«Απέναντι στην προοπτική απώλειας 2 δισεκατομμυρίων λιρών σε πωλήσεις εβδομαδιαίως για τρίτη συνεχή φορά αυτόν τον χρόνο, πολλά καταστήματα θα βρεθούν σε δυσχερή θέση και πολλές χιλιάδες θέσης εργασίας θα απειληθούν», πρόσθεσε, ζητώντας επιπλέον οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για τον κλάδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ