ΚΟΣΜΟΣ

Το αρχαιότερο απολίθωμα πεύκου βρέθηκε στον Καναδά

Το αρχαιότερο απολίθωμα πεύκου βρέθηκε στον Καναδά
Πευκοδάσος (φωτογραφία αρχείου) Getty images/ David McNew / Staff/ideal image

Το αρχαιότερο μέχρι σήμερα απολίθωμα πεύκου, που χρονολογείται προ 140 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε στη Νέα Σκωτία του Καναδά, από Βρετανούς επιστήμονες.

Τα απολιθώματα του πεύκου, που είναι μήκους μόλις μερικών χιλιοστών, βρέθηκαν σε μορφή απολιθωμένων κάρβουνων ανάμεσα στις πέτρες ενός λατομείου.

Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ένδειξη ότι οι πυρκαγιές ήταν συχνό φαινόμενο στα πρώτα πευκοδάση, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχε πολύ περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, η οποία ήταν συνεπώς πιο εύφλεκτη.

Σήμερα τα πευκοδάση κυριαρχούν στο βόρειο ημισφαίριο και τα πεύκα συνεχίζουν να καίγονται εύκολα, αλλά χάρη στα κουκουνάρια τους, που φυτρώνουν μετά το κάψιμο του δέντρου από τη φωτιά, μία νέα γενιά πεύκων «γεννιέται».

«Τα απολιθώματα καμένου πεύκου δείχνουν ότι η συνύπαρξη φωτιάς και πεύκου είναι πανάρχαια, φθάνει έως την εμφάνιση των πρώτων πεύκων στον πλανήτη», δήλωσε ο δρ Φάκον-Λανγκ, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Geology (Γεωλογία), σύμφωνα με το BBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ