ΚΟΣΜΟΣ

Νέο στέλεχος κορωνοϊού: Εντοπίστηκε προσβεβλημένος ασθενής στην Ιταλία

Νέο στέλεχος κορωνοϊού: Εντοπίστηκε προσβεβλημένος ασθενής στην Ιταλία
AP Photo/Gregorio Borgia

Ασθενής που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο αναφέρθηκε από τις βρετανικές Αρχές, εντοπίστηκε στην Ιταλία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο.

Ο ασθενής και το άτομο που ταξίδευε μαζί έχουν τεθεί σε απομόνωση, διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για νέο στέλεχος του ιού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία και τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό.

Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων της ΕΕ

Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, μετά την πληροφορία για μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για το ζήτημα που έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες, είναι συνεχείς.

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Νωρίτερα σήμερα, επικοινωνία για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της ΕΕ «μπλοκάρουν» τις πτήσεις από Βρετανία. Αρκετές είναι και οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες της Βρετανίας σε καραντίνα.

Ανησυχία στη Βρετανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε «στενή επαφή» με Βρετανούς αξιωματούχους μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το BBC.

Η νέα μετάλλαξη φαίνεται πως διασπείρεται ταχύτερα στον πληθυσμό αλλά οι επιστήμονες δεν πιστεύουν πως είναι πιο θανατηφόρα.

Εκτός από τη Βρετανία, η ίδια μετάλλαξη εντοπίστηκε και στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, όπως είπε ο ΠΟΥ στο βρετανικό δίκτυο.

Τονίζεται, ωστόσο, πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να δείχνουν πως η νέα μετάλλαξη αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα εμβόλια.

Αρκετές περιοχές της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και το Λονδίνο, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με πολύ αυστηρότερα μέτρα, με την ελπίδα ότι θα «φρενάρει» η εξάπλωση του ιού.

Μιλώντας στο BBC, η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκχοβ δήλωσε πως ειδικοί από όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ