ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αποτελεσματικό απέναντι στο νέο στέλεχος Covid το Sputnik V

Ρωσία: Αποτελεσματικό απέναντι στο νέο στέλεχος Covid το Sputnik V
Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Αποτελεσματικό απέναντι στο νέο στέλεχος κορωνοϊού είναι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων.

«Επιβεβαιώνουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το Sputnik V είναι υψηλά αποτελεσματικό έναντι στη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ευρώπη» ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμιτρίεφ, σύμφωνα με το Sputnik.

Μάλιστα, συνομιλώντας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο είναι το ίδιο αποτελεσματικό απέναντι στη νέα μετάλλαξη όσο είναι και απέναντι στα ήδη υπάρχοντα στελέχη.

Ο εμβολιασμός στη Ρωσία ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργό Υγείας, έχουν μελετηθεί όλες οι προκαθορισμένες διαδικασίες που απαιτούνται για να διασφαλισθεί η ποιότητα, η μεταφορά και η φύλαξη του εμβολίου, όπως και αυτές που απαιτούνται για τον εμβολιασμό των πολιτών με βάση τις προτεραιότητες που έχουν ορισθεί και αφορούν τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό.

Ανησυχία για το νέο στέλεχος κορωνοϊού

Η Βρετανία πλέον «απομονώνεται», αφού εκτός του αυστηρότερου lockdown που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Τζόνσον, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να «θωρακιστούν» και οι ίδιες, μπλοκάροντας τις πτήσεις που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος θέλοντας να δικαιολογήσει την επιβολή της αυστηρότερης καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου».

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, προσθέτοντας ότι έχουν ακόμα να διασχίσουν μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουν αυτό.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, η καραντίνα θα μπορούσε να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα. «Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ