ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για έγκριση εμβολίου Pfizer/BioNTech: Αποφασιστική στιγμή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για έγκριση εμβολίου Pfizer/BioNTech: Αποφασιστική στιγμή
Olivier Hoslet/Pool Photo via AP

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την υπό όρους έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech έναντι του κορωνοϊού σε ολόκληρη την ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τονίζοντας ότι είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα.

Όπως είπε, περιμένει την απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

Η απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioΝΤech μετά την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται απόψε, δίνοντας το «πράσινο φως» στην Ευρώπη για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς εντός μίας εβδομάδας.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου.

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μία κεκλεισμένων σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να προτείνει ο εμβολιασμός να γίνεται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 16 ετών, με κάποιες εξαιρέσεις. Οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρειαστεί να υποβάλουν προηγμένα δεδομένα αναφορικά με το εμβόλιο μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση την περασμένη εβδομάδα από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απηύθυναν έκκληση για την άμεση έγκριση του εμβολίου και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Αν και αρχικά ο ΕMA είχε ορίσει την 29η Δεκεμβρίου ως την εναρκτήρια ημερομηνία έγκρισης των εμβολίων, ο προγραμματισμός άλλαξε, μετά και τις πιέσεις που υπήρξαν από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης και άλλων χωρών για γρηγορότερο βηματισμό ως προς την έγκρισή τους.

Το εμβόλιο έλαβε ήδη μια πρώτη υπό όρους έγκριση για χρήση από τουλάχιστον 15 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, που δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, ενέκρινε το εμβόλιο το σαββατοκύριακο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ