ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Τζόνσον: Δράσαμε αμέσως μόλις μάθαμε για τη μετάλλαξη - Επικοινωνία με Μακρόν

(Tolga Akmen/Pool via AP)

Η κυβέρνηση έδρασε αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στις άλλες χώρες που έκλεισαν τα σύνορα τους με τη Μεγάλη Βρετανία, και σημείωσε πως μίλησε ήδη με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο όπως είπε δουλεύουν για να ξεμπλοκάρουν τη χώρα.

Αναφερόμενος στην χαοτική κατάσταση διαμορφώθηκε στα σύνορα, είπε ότι ο αριθμός των φορτηγών που περιμένουν στον αυτοκινητόδρομο A20 μειώθηκε από 500 σε 170.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτει, κατανοεί τις «ανησυχίες» σε άλλες χώρες, αλλά ο κίνδυνος ενός οδηγού φορτηγού να μεταδώσει τον ιό είναι «πολύ χαμηλός».

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για νέες θεραπείες και ενημέρωσε ότι περισσότερα από 500.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ερωτηθείς γιατί δεν βρίσκεται ολόκληρη η χώρα σε lockdown, και γιατί εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η διατήρηση της χώρας σε διαρκές lockdown θα ήταν καταστροφική και πρόσθεσε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο διαφορετικά από το Πάσχα και ύστερα.

Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να δράσει» με τις πληροφορίες σχετικά με το πού είναι πιο κοινός και πού εξαπλώνεται περισσότερο ο νέος κοροωνοϊός. Η κατάσταση θα παρακολουθείται, πρόσθεσε σύμφωνα με το BBC.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν το εμβόλιο θα διατεθεί ευρύτερα και σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, εξαιτίας της νέα μετάλλαξης του ιού, ο Τζόνσον είπε ότι το λογικό είναι να παραμείνουν στο αρχικό σχέδιο εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα σχολεία στη χώρα θα επανεκκινήσουν όπως είχε προγραμματιστεί την επόμενη περίοδο, είπε ότι η κυβέρνηση θέλει, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, να ξεκινήσει η σχολική χρονιά σταδιακά, όπως υποσχέθηκε.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Πάτρικ Βαλανς από την πλευρά του τόνισε ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού παρακολουθείται στενά. Η άποψη ότι μεταδίδεται πιο εύκολα έχει «ενισχυθεί», προσθέτει, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα με τις βαθμίδες επικινδυνότητας είναι ζωτικής σημασίας.

Σημείωσε ακόμα ότι η νέα μετάλλαξη του ιού υπάρχει, σε κάποιο βαθμό, σε όλα τα μέρη της χώρας, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του.

Παράλληλα επεσήμανε ότι τα μέτρα για τη μείωση της επαφής μεταξύ των ανθρώπων είναι ακόμη πιο σημαντικά τώρα που υπάρχει μια νέα παραλλαγή που εξαπλώνεται πιο γρήγορα.

Σημείωσε τέλος ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι άνθρωποι αναμιγνύονται περισσότερο τα Χριστούγεννα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης