ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε μπροστά στις κάμερες ο Τζο Μπάιντεν

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε μπροστά στις κάμερες ο Τζο Μπάιντεν
(AP Photo/Carolyn Kaster)

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έλαβε μπροστά στις κάμερες την πρώτη δόση του εμβολίου κορωνοϊού της Pfizer/BioNTech τη Δευτέρα το απόγευμα σε νοσοκομείο του Νιούαρκ, στο Ντέλαγουερ. Η σύζυγός του Τζιλ εμβολιάστηκε επίσης.

«Χρωστάμε πολλά στους εργαζόμενους στην υγεία», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν μετά τον εμβολιασμό και πρόσθεσε: «Οι επιστήμονες και οι άνθρωποι που το έστησαν όλο αυτό, οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές, είναι απλά εκπληκτικό».

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν μόλις καταστεί διαθέσιμο το εμβόλιο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ο 78χρονος Μπάιντεν είχε πει επανειλημμένα σε δημοσιογράφους ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί δημόσια προκειμένου να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, έχει επίσης καθοριστεί ο χρόνος που θα του χορηγηθεί και η δεύτερη δόση -η οποία χρειάζεται διάστημα τριών εβδομάδων.

Μάλιστα, η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, όπου παρότι θα είναι πιο περιορισμένη εξαιτίας της πανδημίας, αναμένεται και πάλι να έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο.

Σύμφωνα με το επιτελείο του Μπάιντεν, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα εμβολιαστεί κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Αρκετοί ακόμα Δημοκρατικοί υψηλού κύρους, όπως η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι, ο Γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν εμβολιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς καθώς και η σύζυγός του, Κάρεν, εμβολιάστηκαν επίσης δημόσια την περασμένη εβδομάδα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό, δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ