ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
(AP Photo/Sebastian Scheiner)

Την ώρα που η Ευρώπη  σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία καταμετρά ήδη περισσότερους από 500.000 νεκρούς από Covid 19, η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού στη Βρετανία, το οποίο μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την ήπειρο. Εξαιτίας του νέου στελέχους, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυστηρότερο lockdown σε περιοχές της χώρας, ενώ η μία μετά την άλλη έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Βρετανία. Ένα σημείο που εγείρει επίσης ανησυχία, είναι εάν αυτό το νέο στέλεχος του ιού μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τα οποία έχουν εγκριθεί, με τους εμβολιασμούς, μάλιστα να έχουν ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες.

Οι ειδικοί, ωστόσο, σε Βρετανία αλλά και ΗΠΑ, καθησυχάζουν το κοινό, λέγοντας ότι είναι απίθανο οι μεταλλάξεις να κατασταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Φαρμακοβιομηχανίες όπως η BioNTech και η Moderna επανεξετάζουν τα εμβόλιά τους έναντι αυτής της νέας μετάλλαξης του ιού, αν και θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA) διαβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει να ειπωθεί ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech δεν προστατεύει και από το νέο στέλεχος του ιού.

Ο διευθυντής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNΤech, Ουγκούρ Σαχίν, μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» το σημερινό εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους.

«Από επιστημονικής απόψεως είναι εξαιρετικά πιθανό η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο να είναι σε θέση να διαχειριστεί την νέα παραλλαγή του ιού», δήλωσε ο επιστήμονας, συνιδρυτής μαζί με την σύζυγό του Οζλέμ Τουρετσί της BioΝTech. Εξηγεί ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Pfizer είναι αποτελεσματικό διότι περιέχει 1.000 αμινοξέα και μόνο εννέα από αυτά έχουν μεταλλαχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το 99% της πρωτεΐνης παραμένει το ίδιο.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η εταιρεία είναι σε θέση να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού.

«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια μια νέα μετάλλαξη», εξήγησε.

Ο Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε επίσης ότι η BioNTech θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται για το νέο στέλεχος του Sars-CoV-2 σε δύο εβδομάδες.

H Pfizer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανέφερε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθούν πλήρως οι επιπτώσεις της μετάλλαξης.

Το AZD1222 (το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca) περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (S-protein) του SARS-CoV-2 και οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα που βλέπουμε σε αυτό το νέο στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να αλλάζουν τη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Καθησυχάζει και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Kox (RKI), ο λοιμωξιολόγος Τόμας Μέρτενς, εκτιμά ότι «σύμφωνα με την παρούσα φάση των ερευνών, τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν προστασία και από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί αυτή η διατύπωση αξιόπιστη. Και οι έρευνες αυτές διεξάγονται επί του παρόντος, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στη Biontech στη Γερμανία», δήλωσε ο Μέρτενς σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Ο Μέρτενς αναμένει «πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε 14 ημέρες. Μέχρι τότε, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Η αναστάτωση δεν βοηθά κανέναν σε τίποτα. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να δοκιμαστούν καθόλου σε ένα εργαστήριο. Για παράδειγμα, πρέπει να παρατηρηθεί εάν άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό την άνοιξη μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από την μετάλλαξή του και, πάνω απ 'όλα, αν μπορούν να ασθενήσουν ξανά», όπως είπε.

Κατευνάζει τις ανησυχίες και ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε για αύριο, Τετάρτη, μια συνάντηση των μελών του με θέμα τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της νέας, πιο μολυσματικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που έχει εμφανιστεί στη Βρετανία.

Μια εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε ότι η συνάντηση συγκαλείται για να βοηθήσει στην ανταλλαγή πληροφοριών.

«Ο περιορισμός των ταξιδιωτικών μεταφορών για τη συγκράτηση της εξάπλωσης είναι συνετός έως ότου έχουμε καλύτερη πληροφόρηση», δήλωσε σε tweet του ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατευνάζει εκ νέου τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει αυτό το νέο στέλεχος του ιού, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εξέλιξης μιας πανδημίας και επαινεί τη Βρετανία για τον εντοπισμό της μετάλλαξης.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Με πολυάριθμες χώρες να έχουν κλείσει τα σύνορά τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και φορτηγά να εμποδίζονται να εισέλθουν στη Γαλλία σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων στη νότια Αγγλία, ο ΠΟΥ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να διευκολυνθούν οι μεταφορές εμπορευμάτων για βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

«Οι αλυσίδες εφοδιασμού για βασικά αγαθά και τα αναγκαία ταξίδια πρέπει να παραμείνουν εφικτά», δήλωσε ο Κλούγκε.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το νέο στέλεχος

Το νέο στέλεχος ονομάζεται VUI 202012/01 και σύμφωνα με το Business Insider, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 23 μεταλλάξεις, 17 εκ των οποίων μπορεί να είναι σημαντικές, επειδή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του ιού.

Οκτώ από αυτές τις αλλαγές έχουν επιφέρει τροποποιήσεις στις «αγκαθωτές» πρωτεΐνες, δηλαδή το τμήμα του ιού που χρησιμοποιείται για τη μόλυνση των κυττάρων.

Όσο πολλαπλασιάζεται ένας ιός, τόσο περισσότερα λάθη μπορεί να κάνει κατά την αντιγραφή του. Γι 'αυτό οι παραλλαγές είναι κοινές.

«Αυτά συμβαίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Μπαράτ Πανκάνια, ανώτερος σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Business Insider και προσθέτει: «Μερικά από αυτά θα είναι υπέρ μας - κάποια όχι».

Όσον αφορά αυτές τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις, ο Πανκάνια σημειώνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να χαρακτηριστούν.

Γνωρίζουμε ότι η παραλλαγή πιθανώς δεν επηρεάζει τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά επειδή ορισμένες από τις μεταλλάξεις επηρεάζουν τις «αγκαθωτές» πρωτεΐνες, θα μπορούσε να διευκολύνει τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα, καθιστώντας τον πιο μολυσματικό. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Επιπλέον, τώρα που έχουμε εμβόλια κατά της Covid 19, θα είναι ευκολότερο να αναπτύξουμε αναδιατυπωμένες εκδόσεις.

Ο Πανκάνια επισημαίνει ότι η πρόληψη λοιμώξεων με μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο εμβολιασμός παραμένουν απολύτως αναγκαίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ