ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Δεν θα μείνει αναπάντητη η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Δεν θα μείνει αναπάντητη η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση
AP Photo / Carolyn Kaster

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση σε βάρος αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση, θέτει σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την απογύμνωση της άμυνας των ΗΠΑ έναντι κυβερνοεπιθέσεων, λέγοντας:

«Αυτή η επίθεση συνέβη υπό την επίβλεψη του Ντόναλντ Τραμπ, όταν αυτός δεν κοιτούσε».

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει ουσιαστικά μέτρα για να απαντήσει στην παραβίαση δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σημειώθηκε μια πρωτοφανής στα χρονικά κυβερνοεπίθεση εναντίον ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με Αμερικανούς αξιωματούχους να «δείχνουν» ως υπαίτια τη Ρωσία για τη μαζική «εισβολή» σε δίκτυα τόσο του ομοσπονδιακού, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Στόχος έγινε η ίδια η Υπηρεσία για την Ασφάλεια του Κυβερνοχώρου και των Υποδομών (Cisa) των ΗΠΑ, βραχίονας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και το υπουργείο Ενέργειας, στο οποίο και υπάγεται η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Επισήμως υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως δεν έχουν πληγεί στρατηγικής σημασίας και ευαίσθητες υποδομές, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι «δείχνουν» ανοιχτά τη Ρωσία ως υπαίτια για την κυβερνοεπίθεση που λαμβάνει χώρα εδώ και εννέα ολόκληρους μήνες, από τον Μάρτιο, αλλά ήλθε στο φως μόλις την περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την μεγάλη κυβερνοεπίθεση, σημειώνοντας: «Η κυβερνοεπίθεση είναι πολύ πιο σημαντική στα μέσα των "Fake News" παρά στην πραγματικότητα. Όλα είναι υπό έλεγχο. Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία, είναι το σύνθημα που έρχεται κατά προτεραιότητα όταν συμβαίνει κάτι. Μπορεί να ήταν η Κίνα (μπορεί!)», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η δήλωση του Τραμπ ότι η Κίνα είναι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που έχει πλήξει ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και πολλών μελών του Κογκρέσου που έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ