ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Γαλλίας - Βρετανίας για μερικό άνοιγμα των συνόρων

Συμφωνία Γαλλίας - Βρετανίας για μερικό άνοιγμα των συνόρων
AP Photo/Olivier Matthys

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας ανακοίνωσαν αργά το βράδυ χθες Τρίτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στα βαριά φορτηγά που είχαν αποκλειστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να βάλουν ξανά μπροστά, καθώς οι οδηγοί τους θα μπορούν να περνούν τα σύνορα αν διαθέτουν τεστ αρνητικό στον SARS-CoV-2.

«Όλοι οι οδηγοί φορτηγών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να υποβάλλονται» σε γρήγορο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου είναι διαθέσιμα σε περίπου 30 λεπτά, ανέφεραν τα υπουργεία Μεταφορών των δύο κρατών. Το πρωτόκολλο αυτό θα επανεξεταστεί την 31η Δεκεμβρίου, πάντως «μπορεί να παραμείνει σε ισχύ ως την 6η Ιανουαρίου», συμπληρώνεται.

Σε περιπτώσεις που τα τεστ είναι θετικά, οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε χώρο που θα τους υποδεικνύουν ή παρέχουν οι βρετανικές αρχές.

Το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ ανακοίνωσε πως ανοίγει εκ νέου για την εξερχόμενη κίνηση προς τη Γαλλία μετά τη συμφωνία αυτή Λονδίνου-Παρισιού.

Το κυριότερο λιμάνι για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς και από τη Γαλλία διευκρίνισε μέσω του ιστοτόπου του πως άνοιξε στη 01:00 (ώρα Ελλάδας).

Μετά την προειδοποίηση το Σάββατο από τον Μπόρις Τζόνσον ότι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και το Ισραήλ, ο Καναδάς κι άλλες χώρες διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία ενώ η Γαλλία έκλεισε και τα χερσαία σύνορά της με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί φορτηγών να αποκλειστούν στη νότια Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα, τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στο Κεντ της Βρετανίας, όπου το απόγευμα της Τρίτης σχεδόν 3.000 φορτηγά βρίσκονταν εγκλωβισμένα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ