ΚΟΣΜΟΣ

«Μαύρη» χρονιά το 2020 για τις ΗΠΑ: Η πανδημία «έριξε» το προσδόκιμο ζωής τρία ολόκληρα χρόνια

«Μαύρη» χρονιά το 2020 για τις ΗΠΑ: Η πανδημία «έριξε» το προσδόκιμο ζωής τρία ολόκληρα χρόνια
AP Photo/Patrick Semansky, File

Την πτώση του προσδόκιμου ζωής έως και τρία χρόνια αναμένουν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, μετά το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας από τη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μπροστά στην πιο θανατηφόρα χρονιά στην ιστορία τους, κυρίως λόγω της πανδημίας.

Παρότι τα δεδομένα για τους θανάτους θα είναι διαθέσιμα μετά από μήνες, οι αρχικοί αριθμοί υποθέτουν ότι το 2020 περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι η πρώτη χρονιά που οι ετήσιοι θάνατοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, γεγονός που αναδεικνύει το 2020 ως το πλέον θανατηφόρο έτος στην ιστορία.

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ σημειώνουν άνοδο κάθε χρόνο, οπότε μια κάποια αύξηση ήταν αναμενόμενη. Όχι όμως και σε ποσοστό 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως αναμένεται, κάτι που θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο ποσοστιαίο άλμα μέσα σε μια χρονιά μετά το 1918, όταν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες είχαν πεθάνει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί είχαν χάσει τη ζωή τους λόγο της πανδημίας της γρίπης του 1918.

Την ίδια στιγμή το προσδοκώμενο ζωής αναμένεται να πέσει ως και τρία ολόκληρα χρόνια, δήλωσε την Τρίτη ο Ρόμπερτ Άντερσον, ερευνητής στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όπως αναφέρει η Guardian.

Το 2019 το προσδοκώμενο ζωής ήταν 78,8 χρόνια.

Την Τρίτη τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ έφτασαν τα 18,3 εκατομμύρια, την ώρα που οι θάνατοι εξαιτίας της Covid_19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 323.000, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η χώρα, η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, είναι αντιμέτωπη με τρομακτική αναζωπύρωση της πανδημίας τον τελευταίο περίπου ενάμιση μήνα.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον αρχίσει εκστρατεία εμβολιασμού, μετά την άδεια κατεπείγουσας χρήσης που χορηγήθηκε στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Για να δώσει το παράδειγμα και να καθησυχάσει όσους εκφράζουν σκεπτικισμό, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 78 ετών, έλαβε τη Δευτέρα, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, την πρώτη δόση ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό. Το ίδιο έκανε την Τρίτη και ο επιφανής λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επίσης εμβολιάστηκε την Παρασκευή, και αυτός δημόσια, όπως και πολλά κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ