ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικάνικο δικαστήριο κρίνει ένοχο το Ιράν για την 11η Σεπτεμβρίου

Αμερικάνικο δικαστήριο κρίνει ένοχο το Ιράν για την 11η Σεπτεμβρίου
REUTERS

Αμερικάνικο δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία το Ιράν καλείται να πληρώσει πάνω από 14 δις δολάρια στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, παρόλου που δεν υπάρχει καμία απόδειξη για άμεση συσχέτιση της Τεχεράνης με τις επιθέσεις. Το ίδιο δικαστήριο είχε αθωώσει προηγουμένως την Σαουδικής Αραβία από κάθε ευθύνη για συμμετοχή στις επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Νέα Υόρκη αναφέρει πως το Ιράν καλείται να πληρώσει 7,5 δις στις οικογένειες των θυμάτων και άλλα 6,9 δις δολάρια σαν «ποινή σωφρονισμού».

Η απόφαση είναι αξιοσημείωτη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως κανένας από τους 19 αεροπειρατές της 11 Σεπτεμβρίου δεν ήταν Ιρανός υπήκοος. Οι 15 ήταν Σαουδάραβες, δύο υπήκοοι Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων , ένας από την Αίγυπτο και ένας από το Λίβανο. Ο ίδιος δικαστής την περασμένη χρονιά αθώωσε την Σαουδική Αραβία όταν απέρριψε ισχυρισμούς πως η χώρα αυτή παρείχε υλική υποστήριξη στους δράστες.

Πάντως, η πρώτη αντίδραση από πλευράς Τεχεράνης , όπως μεταδίδει το RT, ήταν να χαρακτηρίσει «εξωφρενική και γελοία» την υπόθεση. Σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο «οι κατηγορίες δεν μπορούν να σταθούν σοβαρά καθώς το Ιράν δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις έρευνες και τις δίκες που ακολούθησαν την τραγωδία της 11 Σεπτεμβρίου».

Το σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση θα περιπλέξει τις σχέσεις ΗΠΑ και Ιραν που μετά από μια πρόσκαιρη βελτίωση είναι ξανά τεταμένες μετά τις πυραυλικές δοκιμές της Τεχεράνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ