ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Αμέσως μετά» τα Χριστούγεννα η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης

Κορωνοϊός: «Αμέσως μετά» τα Χριστούγεννα η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης
AP Photo/Alastair Grant

Έγκριση προς χρήση «αμέσως μετά» τα Χριστούγεννα μπορεί να λάβει το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca, σύμφωνα με έναν επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο ακαδημαϊκός καθηγητής της Οξφόρδης Σερ Τζον Μπελ, μέλος τη επιστημονικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, είπε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για το υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο αυτές τις ημέρες αξιολογεί η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Η έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες ελέγχου της Covid-19 στη χώρα καθώς η διάθεσή του είναι πιο εύκολη σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech το οποίο χορηγείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ο Independent.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, εκ των οποίων 40 εκατομμύρια αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ΑstraZeneca χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους.

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA).

Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ