ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων στην αγορά λόγω της κατάστασης στα σύνορα

Βρετανία: Κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων στην αγορά λόγω της κατάστασης στα σύνορα
(Associated Press/Jeff Amy)

Υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων στις βρετανικές προμήθειες κάποιων νωπών προϊόντων, κυρίως φρούτων και λαχανικών, έως ότου αποσυμφορηθεί η κατάσταση με τις ουρές των φορτηγών στο λιμάνι του Ντόβερ και αποκατασταθεί η σύνδεση με τη Γαλλία, προειδοποίησε σήμερα ο σύνδεσμος λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας BRC.

Ο μερικός αποκλεισμός που εφάρμοσε η Γαλλία με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου, ιδιαίτερα μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αποκλειστούν στο Ντόβερ πριν από τα Χριστούγεννα.

Το Παρίσι και το Λονδίνο συμφώνησαν αργά χθες ότι οι οδηγοί με αρνητικό τεστ COVID-19 μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία για το Καλέ μετά την απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους στη Βρετανία προκειμένου να ανακόψουν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ο Βρετανός υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι ο στρατός θα αρχίσει να διενεργεί τεστ στους οδηγούς αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη σημαντικότερη εμπορική δίοδο της Βρετανίας για τρόφιμα μερικές ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση της χώρας από την τροχιά της ΕΕ.

«Είναι καλή είδηση για τους καταναλωτές καθώς ξανάνοιξαν τα γαλλικά σύνορα, ωστόσο είναι σημαντικό τα φορτηγά να περάσουν τα σύνορα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Άντριου Όπι, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων και βιωσιμότητας στο BRC, που εκπροσωπεί πάνω από 170 μεγάλες εταιρίες του λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

«Έως ότου αποσυμφορηθεί η κατάσταση και οι εφοδιαστικές αλυσίδες αποκατασταθούν, αναμένουμε να υπάρξουν θέματα με τη διαθεσιμότητα κάποιων νωπών τροφίμων», δήλωσε.

Το BRC και οι δυο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ της Βρετανίας Tesco και Sainsbury's έχουν προειδοποιήσει ήδη από τη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν να φαίνονται ελλείψεις στα ράφια εκτός κι αν αποκαταστασθούν γρήγορα οι συνδέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Τα βασικά προϊόντα για τα οποία φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων είναι το μαρούλι, τα χορταρικά, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, τα σμέουρα και οι φράουλες.

Οι όμιλοι των σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι υπάρχει επάρκεια προμηθειών για τις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά ανησυχούν για τη διαθεσιμότητα προϊόντων την επόμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ έως την 1η Ιανουαρίου.

Οι εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ζήτηση-ρεκόρ ενόψει των Χριστουγέννων, λόγω των περιορισμών για την COVID-19 στους κλάδους εστίασης και φιλοξενίας καθώς και στα ταξίδια ενώ υπάρχουν φόβοι για μαζική προσέλευση καταναλωτών στα καταστήματα που θα αγοράζουν πανικόβλητοι μεγάλες ποσότητες προϊόντων.

Ωστόσο, έχουν επισημάνει ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών φαίνεται ότι έως τώρα είναι εντός λογικού πλαισίου με τους αγοραστές να συμπληρώνουν τα συνηθισμένα ψώνια τους για τα Χριστούγεννα με ένα ή δύο επιπλέον προϊόντα, όπως ζυμαρικά ή χαρτί τουαλέτας.

Παρά ταύτα, η Tesco εφάρμοσε και πάλι κάποιους περιορισμούς στην αγορά ορισμένων προϊόντων, όπως στο χαρτί τουαλέτας, το σαπούνι χεριών, το ρύζι και τα αυγά. Η εταιρία είχε ήδη επιβάλει περιορισμούς στο αλεύρι, τα ζυμαρικά και τα μαντηλάκια καθαρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ