ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ - Στον «αέρα» οι κυρώσεις στην Τουρκία

Τραμπ: Βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ - Στον «αέρα» οι κυρώσεις στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andrew Harnik

Βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ασκήσει βέτο στο αμυντικό προϋπολογισμό.

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την η Γερουσία των ΗΠΑ στις 11 Δεκεμβρίου ενώ είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA) και γι' αυτό ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το αμυντικό νομοσχέδιο αναμένεται να επιστραφεί στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο.

O Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επί χρόνια τονίζει την προσωπική του σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αντισταθεί στο παρελθόν σε διμερείς εκκλήσεις του Κογκρέσου να τιμωρήσει την Τουρκία για τη συμφωνία της με τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ