ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Αποδοκιμάζει την απονομή χάριτος Τραμπ στους πράκτορες στο σκάνδαλο Blackwater

ΟΗΕ: Αποδοκιμάζει την απονομή χάριτος Τραμπ στους πράκτορες στο σκάνδαλο Blackwater
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andrew Harnik

Η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να απονείμει χάρη σε τέσσερις Αμερικανούς πρώην πράκτορες ασφαλείας που είχαν καταδικαστεί γιατί σκότωσαν άμαχους Ιρακινούς πριν από 13 χρόνια στη Βαγδάτη στέλνει ένα λάθος μήνυμα για τις δολοφονίες αμάχων, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τις πρόσφατες αμερικανικές προεδρικές χάρες», δήλωσε η Μάρτα Χουρτάδο, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωση.

«Η απονομή χάριτος συμβάλλει στην ατιμωρησία και έχει ως αποτέλεσμα να ενθαρρύνει άλλους να διαπράξουν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε βράδυ της Τρίτης ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος απονέμει χάρη σε βετεράνους του στρατού που είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία 14 αμάχων. Οι τέσσερις πρώην πράκτορες ασφαλείας εργάζονταν για την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Blackwater την περίοδο που συνέβη το περιστατικό στην Βαγδάτη το 2007.

Οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε πυροβολισμούς στη Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, ένα αιματηρό επεισόδιο που είχε προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο επισημαίνοντας συγκεκριμένα τη χρήση ιδιωτικών εταιριών από τον αμερικανικό στρατό. Ένα γεγονός που είχε αυξήσει τη δυσαρέσκεια των Ιρακινών απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πράκτορες της Blackwater ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν όντας σε αυτοάμυνα. Η ομάδα της Blackwater, που είχε προσληφθεί για να εγγυάται την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωμάτων στο Ιράκ μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003, είπε ότι απαντούσε σε πυρά ανταρτών.

Η χάρη του Αμερικανού προέδρου δίδεται μόλις μερικές εβδομάδες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο περάτωσε προκαταρκτική έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ μετά την εισβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ