ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Κατέληξαν σε συμφωνία Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία

Brexit: Κατέληξαν σε συμφωνία Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Francisco Seco

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit μετά από εννέα μήνες συνομιλιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, υπογράφηκε «η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βάσει μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστώσεων που έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

«Πήραμε πίσω τον έλεγχο των χρημάτων μας, των συνόρων μας, των νόμων, του εμπορίου και των νερών για την αλιεία μας. Η συμφωνία είναι ένα φανταστικό νέο για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές, καλύπτοντας συναλλαγές αξίας 668 δισ. στερλίνων το 2019. Εγγυάται επίσης ότι δεν δεσμευόμαστε από τους κανόνες της ΕΕ, δεν υπάρχει ρόλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ότι έχουν επιτευχθεί όλες οι βασικές κόκκινες γραμμές μας για την επιστροφή της κυριαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλήρη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία την 1η Ιανουαρίου 2021».

Η εμπορική συμφωνία -που αγγίζει τις 2.000 σελίδες κειμένου- έχει άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής και περιέχει διατάξεις για ποικίλα όσο και πολύ σημαντικά θέματα: από τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

Η συμφωνία αυτή πρέπει τώρα να εγκριθεί τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Την έγκρισή του πρέπει να δώσει και το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, δίνουν αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου.

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ