ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Σαρλ Μισέλ: Η συμφωνία με τον σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα

Brexit - Σαρλ Μισέλ: Η συμφωνία με τον σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για το Brexit είναι γεγονός, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και συμπλήρωσε:

«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως»

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ:

«Όλα όσα είχαν υποσχεθεί στον βρετανικό λαό κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 και στις γενικές εκλογές του περασμένου έτους επιτυγχάνονται με αυτήν τη συμφωνία.

Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας.

Η συμφωνία είναι εξαιρετική είδηση για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βάσει μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστώσεων που έχει επιτευχθεί ποτέ με την Ε.Ε.

Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη διμερής εμπορική συμφωνία που έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές, καλύπτοντας συναλλαγές αξίας 668 δισ. λιρών το 2019.

Η συμφωνία εγγυάται επίσης ότι δεν δεσμευόμαστε από τους κανόνες της Ε.Ε, δεν υπάρχει ρόλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχουν επιτευχθεί όλες οι βασικές κόκκινες γραμμές μας για την επιστροφή της κυριαρχίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλήρη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία την 1η Ιανουαρίου 2021.
Ένα σύστημα μετανάστευσης που βασίζεται σε πόντους θα μας δώσει τον πλήρη έλεγχο του ποιος θα εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα τερματιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία.

Ολοκληρώσαμε αυτήν την μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής μας αγοράς και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας σε αυτήν.

Ολοκληρώσαμε το Brexit και τώρα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις εξαιρετικές ευκαιρίες που έχουμε στη διάθεσή μας ως ανεξάρτητο εμπορικό έθνος, εντυπωσιακές εμπορικές συμφωνίες με άλλους συνεργάτες σε όλο τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ