ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιράν: Εξαιρέθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ η δυνατότητα αγοράς εμβολίων

Κορωνοϊός - Ιράν: Εξαιρέθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ η δυνατότητα αγοράς εμβολίων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Ebrahim Noroozi

Το Ιράν πήρε την έγκριση των ΗΠΑ για μεταφορά χρημάτων για να λάβει εμβόλια κατά του κορωνοϊού από το εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο ημερήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με την νόσο μειώθηκε σε χαμηλά επίπεδα τριών μηνών στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αμπντολνασέρ Χεματί, τόνισε ότι μια ιρανική τράπεζα έλαβε έγκριση από το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων Εξωτερικού του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για να μεταφέρει τα χρήματα σε μια ελβετική τράπεζα για να πληρώσει την αγορά εμβολίων.

«Αυτοί (σ.σ. οι Αμερικανοί) έχουν επιβάλλει κυρώσεις σε όλες μας τις τράπεζες. Αποδέχτηκαν αυτή την εξαίρεση υπό την πίεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης», δήλωσε ο Χεματί στην κρατική τηλεόραση.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα πληρώσει περίπου 244 εκατομμύρια δολάρια για αρχικές εισαγωγές 16,8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από τον μηχανισμό Covax, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid στις πιο φτωχές χώρες.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ τους εμπόδιζαν να κάνουν πληρωμές στον COVAX, στον οποίο έχουν εγγραφεί περίπου 190 χώρες.

Η Shifa Pharmed, θυγατρική ενός μεγάλου ιρανικού ομίλου που ελέγχεται από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, άρχισε να εγγράφει εθελοντές αυτήν την εβδομάδα για τεστ του πρώτου εγχώριου υποψήφιου εμβολίου κατά της Covid-19, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σίμα Σαντάτ Λαρί, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι 152 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 στο Ιράν τις προηγούμενες 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 18 Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται σε 54.308 στη χώρα, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από την πανδημία στη Μέση Ανατολή.

Η μείωση του αριθμού των θανάτων καταγράφεται έπειτα από έναν και πλέον μήνα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας και άλλων περιορισμών σε μεγάλες πόλεις.

Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος μιας νέας αύξησης των λοιμώξεων είναι μεγάλος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στα τέσσερα χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, εφάρμοσε μια πολιτική μέγιστης πίεσης εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το 2018 έβγαλε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων και επέβαλε σειρά κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη, στραγγαλίζοντας την ιρανική οικονομία.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ αυξάνει τις πιθανότητες επιστροφής της Ουάσινγκτον στη συμφωνία αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ