ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος δυσκολεύει το έργο του... Άγιου Βασίλη;

Ποιος δυσκολεύει το έργο του... Άγιου Βασίλη;
AP Photo/David Zalubowski

Το παγκόσμιο εμπόριο έχει πάρει τα πάνω του, κυρίως χάρη στην Κίνα. Aλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: η έλλειψη κοντέινερ παγκοσμίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευμάτων ενόψει γιορτών.

Το πρόβλημα της επάρκειας κοντέινερ πλήττει τη χρονιά της πανδημίας κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και όλη τη βρετανική κοινοπολιτεία που έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και του Brexit, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά την παραγωγή της στη Μ. Βρετανία εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσων σε παραδόσεις αναγκαίων εξαρτημάτων. Τα προβλήματα όμως δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα παιδιά ανησυχούν για τα δώρα των Χριστουγέννων που είναι πιθανό να μην φτάσουν στην ώρα τους. Η Ένωση Κατασκευαστών Παιχνιδιών BTHA προειδοποιεί ότι θα υπάρξει συμφόρηση λόγω υπερφόρτωσης των βρετανικών λιμανιών. «Κάποια πλοία λόγω πληρότητας στο Φελιξστόου μεταφέρθηκαν στο Ρότερνταμ, όπου αναμένεται να περάσουν τα Χριστούγεννα» ανέφερε εκπρόσωπος της BTHA στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόσο στη Βόρεια Θάλασσα όσο και στο στενό της Μάγχης εδώ και εβδομάδες έχουν συσσωρευθεί εμπορευματοκιβώτια. Πέρα από την πανδημία η κατάσταση επιδεινώνεται από το Brexit. Πολλές εταιρείες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την μεταβατική περίοδο που λήγει τέλος του έτους. Ταυτόχρονα οι αποθηκευτικοί χώροι είναι γεμάτοι.

Η κατάσταση αυτή εξελίσσεται σε παγκόσμια κρίση. Κι ενώ οι Βρετανοί θεωρούν ότι η χώρα τους ως μεγάλη οικονομική δύναμη μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, την ίδια ώρα ο υπόλοιπος πλανήτης υποφέρει από τις ολοένα πιο εμφανείς συνέπειες της πανδημίας. Στο μεταξύ η πραγματική οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη, η Κίνα, φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει την κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η κινεζική οικονομία έχει πάρει και πάλι μπρος. Η χώρα γίγαντας παράγει, παραδίδει προϊόντα και ο υπόλοιπος κόσμος τα αγοράζει. Όμως την ίδια στιγμή καταγράφεται έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων σε όλες τις εμπορικές οδούς: τη θάλασσα, τον αέρα, τα σιδηροδρομικά δίκτυα. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η ζήτηση στο δυτικό κόσμο είναι αυξημένη λόγω εορτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ