ΚΟΣΜΟΣ

Απόκοσμα Χριστούγεννα και στο Βατικανό: Άδεια η πλατεία του Αγίου Πέτρου

Απόκοσμα Χριστούγεννα και στο Βατικανό: Άδεια η πλατεία του Αγίου Πέτρου
AP Photo/Gregorio Borgia

Αλλιώτικα ήταν τα φετινά Χριστούγεννα στην κοιτίδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το Βατικανό, εν μέσω πανδημίας και ενώ η Ιταλία πλήττεται από το δεύτερο κύμα της Covid-19.

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν εντελώς άδεια από κόσμο καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του από το εσωτερικό του Βατικανού και όχι από τον εξωτερικό, κεντρικό εξώστη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό που ισχύουν στην Ιταλία.

Στο μήνυμά του, ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να αναφερθεί στη δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το βρέφος της Βηθλεέμ να μας βοηθήσει να είμαστε ανοικτοί, γενναιόδωροι και αλληλέγγυοι, ιδίως προς τους πιο αδύναμους, προς όσους ασθενούν και όσους, την εποχή αυτή, έμειναν χωρίς δουλειά ή αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Αλλά και με τις γυναίκες που όλους αυτούς τους μήνες υποχρεωτικού περιορισμού, υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία».

Ο Αργεντινός πάπας, στη συνέχεια, ευχήθηκε «ο υιός του Κυρίου να εμπνεύσει όσους κατέχουν θέσεις πολιτικής και κυβερνητικής ευθύνης, προς την κατεύθυνση μιας νέας διεθνούς συνεργασίας, αρχίζοντας από τον υγειονομικό τομέα, ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στους εμβολιασμούς και στις θεραπείες».

«Μπροστά σε μια πρόκληση που δεν γνωρίζει σύνορα, δεν μπορούμε να υψώνουμε τείχη. Είμαστε όλοι επιβάτες, μέσα στο ίδιο σκάφος. Κάθε άνθρωπος είναι αδελφός μου, σε κάθε άνθρωπο βλέπω να αντικατοπτρίζεται το πρόσωπο του Θεού, και σε όσους υποφέρουν ανακαλύπτω τον Κύριο που ζητά την βοήθειά μου. Στον ασθενή, στον φτωχό, στον άνεργο, στον περιθωριοποιημένο, στον μετανάστη και στον πρόσφυγα», υπογράμμισε επίσης ο πάπας Φραγκίσκος.

Εκτός από το χριστουγεννιάτικο μήνυμα, από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου ο Πάπας θα απευθυνθεί πέντε ακόμα φορές στους πιστούς από εσωτερικό χώρο, αντί από το παράθυρο στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού που βλέπει στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Τα μηνύματα και οι Λειτουργίες του Πάπα θα μεταδοθούν απευθείας από το Διαδίκτυο και την τηλεόραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ