ΚΟΣΜΟΣ

Προσωπικές ευχές Αλ Σίσι στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας για τα Χριστούγεννα

Προσωπικές ευχές Αλ Σίσι στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας για τα Χριστούγεννα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Προσωπικό μήνυμα αγάπης και υποστήριξης του Προέδρου της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι προς στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, μετέφερε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτίου ηγέτη, κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στο Κάιρο.

Τονίζοντας το μήνυμα του Αιγυπτίου Προέδρου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Αλ Σίσι τόνισε τη στήριξη της Αιγύπτου προς το ελληνορθόδοξο Παλαίφατο Πατριαρχείο, που ζει στην Αίγυπτο εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μοχάμεντ Γέχια, εκπρόσωπο του Αιγυπτίου ηγέτη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε με συγκίνηση για τη φιλόξενη Χώρα του Νείλου, που ήταν εκείνη που φιλοξένησε τον Ιησού Χριστό ως θείο βρέφος, αλλά και σήμερα αγκαλιάζει όλον τον κόσμο και αποτελεί φάρο αγάπης και ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Μάλιστα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσήμανε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο λαών και των δύο κρατών, Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως τόνισε κατά την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ευχαριστώντας θερμά την Αίγυπτο για τη συνεργασία που έχει αναπτύξει σε όλους τους τομείς και στο υψηλότερο επίπεδο, από κοινού με την Κύπρο.

Συγκινητική ήταν η αναφορά του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και στον παρόντα εκπρόσωπο της ανώτατης θρησκευτικής αρχής των μουσουλμάνων της Αιγύπτου, του Ελ Άζχαρ, ο οποίος – όπως τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος – άφησε σήμερα την προσευχή του στο μουσουλμανικό τέμενος για να έρθει να παραβρεθεί στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Ευχαριστίες απηύθυνε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε όλους τους εκπροσώπους του αιγυπτιακού κράτους, μεταξύ αυτών του Υπουργείου Βακουφίων, του Υπουργείου Πολεοδομίας και της Περιφέρειας του Καΐρου, για την παρουσία τους στον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, κατά την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε όλους τους παροίκους που εν μέσω της πανδημίας, προσήλθαν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν την ακολουθία των Χριστουγέννων.

Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη όλων των ιατρών και νοσηλευτών που έχασαν τη ζωή τους, κατά την περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας, ενώ μετέφερε τις πατριαρχικές του ευχαριστίες προς όλους τους ερευνητές του κόσμου, που έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Επίσης, στο πρόσωπο της γενικής προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο, Μαρίας Ζήση ευχαρίστησε τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, παρουσία του προέδρου των αραβόφωνων ελληνορθοδόξων, Κλοντ Νακάς και την γενική γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στο Κάιρο, συμμετείχαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος και συμπροσευχόμενος ο Πατριαρχικός Επίτροπος για τους αραβοφώνους Μητροπολίτης Ερμουπόλεως (Τάντας) κ. Νικόλαος καθώς και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου π. Δαμασκηνού Αλαζράι, που μετέφρασε τα μηνύματα του Πατριάρχου προς τους επισήμους καθώς και ο Ιερός κλήρος, ενώ παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της παροικίας, τηρώντας πάντοτε όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αιγυπτιακά τηλεοπτικά μέσα αναμετέδωσαν ζωντανά αποσπάσματα της χριστουγεννιάτικης θείας λειτουργίας από το Κάιρο, στα οποία έκανε δηλώσεις ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Η ακολουθία των Χριστουγέννων στο Κάιρο ολοκληρώθηκε με την τήρηση του παραδοσιακού εθίμου, με τα κάλαντα των Χριστουγέννων που απέδωσε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, με τους παροίκους να ακολουθούν, τους προσκόπους να παιανίζουν και τις καμπάνες του Αγίου Νικολάου Χαμζάουι να μεταφέρουν το μήνυμα των Χριστουγέννων σε όλο το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ