ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ δεν υπογράψει το νομοσχέδιο για στήριξη της οικονομίας από την πανδημία

Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ δεν υπογράψει το νομοσχέδιο για στήριξη της οικονομίας από την πανδημία
AP Photo/Patrick Semansky

Παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο ενέκρινε το πακέτο στήριξης ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά οφέλη αμέσως μετά τις γιορτές, στην περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίσει να αρνείται να υπογράψει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση δύο προγραμμάτων ανεργίας λόγω πανδημίας, εβδομαδιαίο επίδομα 300 δολαρίων σε ανέργους έως τα μέσα Μαρτίου, καθώς και την επαναλειτουργία του προγράμματος Paycheck, έτσι ώστε ορισμένες από τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δεύτερο δάνειο.

Αν τελικά δοθεί το «πράσινο» φως στο πακέτο στήριξης, θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη «ένεση ανακούφισης» μετά τον νόμο CARES ύψους 2 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο τον Μάρτιο, επεκτείνοντας επίσης την προστασία από την έξωση.

Διευρυμένα επιδόματα ανεργίας

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια απολυμένοι Αμερικανοί θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας τους μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο, εάν ο Τραμπ δεν υπογράψει το νομοσχέδιο. Και ακόμη κι αν το κάνει, πιθανότατα θα υποστούν διακοπή στις πληρωμές τους για αρκετές εβδομάδες. Ως μέρος της ιστορικής διεύρυνσης των παροχών λόγω ανεργίας βάσει του νόμου CARES, οι νομοθέτες δημιούργησαν τρία προγράμματα για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Η έκτακτη ενίσχυση ύψους 600 δολαρίων διήρκεσε μόνο μέχρι τον Ιούλιο, ωστόσο τα άλλα δύο προνοιακά προγράμματα λήγουν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Το πρόγραμμα βοήθειας για την ανεργία λόγω πανδημίας διευρύνει τους δικαιούχους και συμπεριλαμβάνει τους ανεξάρτητους εργολάβους, τους αυτοαπασχολούμενους και όσους δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας του κορωνοϊού, ακόμα και αν οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους είναι άρρωστοι ή σε καραντίνα, ή εάν τα σχολεία των παιδιών τους είναι κλειστά. Περίπου 9,3 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Αλλά ακόμα και αν ο Τραμπ υπογράψει το νομοσχέδιο θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να επαναπρογραμματίσουν τις πληρωμές, σύμφωνα με τον Μισέλ Έβερμορ, πολιτικό αναλυτή για το Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση και τον Νόμο.

Προστασία από την έξωση

Απόφαση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο πάγωσε προσωρινά τις εξώσεις μέχρι το τέλος του 2020. Η εν λόγω οδηγία την οποία υπέγραψε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφορά ενοικιαστές που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος, ενώ παράλληλα έχουν καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να πληρώσουν το ενοίκιο τους.

Εκτιμάται ότι 9,2 εκατομμύρια ενοικιαστές -περίπου το 23% του συνόλου- που έχουν απώλεια εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το πακέτο στήριξης θα επεκτείνει την προστασία από την έξωση έως τις 31 Ιανουαρίου του νέου έτους και θα παρέχει συνολικά 25 δισεκατομμύρια δολάρια στους παραπάνω δικαιούχους.

Ταμεία στήριξης για τις πολιτείες

Το Κογκρέσο παρείχε 150 δισ. δολάρια σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις για να τους βοηθήσουν να καλύψουν τα έξοδα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι πολιτείες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Ήδη, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει χρησιμοποιηθεί για δαπάνες που σχετίζονται με την υγεία, την οικονομική ανακούφιση, την εκπαίδευση και φροντίδα παιδιών. Το πακέτο στήριξης προβλέπει την παράταση ενός έτους για την άντληση των κονδυλίων.

Με πληροφορίες από Here's what happens if Trump doesn't sign the $900 billion relief package, by Tami Luhby, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ