ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Τουρκίας - BioNTech για το εμβόλιο: Πώς δικαιολόγησε την καθυστέρηση ο υπουργός Υγείας

Συμφωνία Τουρκίας - BioNTech για το εμβόλιο: Πώς δικαιολόγησε την καθυστέρηση ο υπουργός Υγείας
AP Photo/Emrah Gurel

Την υπογραφή συμφωνίας με την γερμανική εταιρεία BioNTech ανήμερα Χριστούγεννα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αποστολή, αρχικά, 550.000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος του χρόνου ή –το αργότερο- στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα σταλούν στην Τουρκία μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την συμφωνία.

Συνολικά, η Τουρκία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση μέχρι και σε 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, αναφέρει το υπουργείο.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δικαιολόγησε την καθυστέρηση στη διαδικασία λέγοντας ότι η εταιρεία δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για πιθανά προβλήματα παραγωγής.

Ο Κοτζά ευχαρίστησε τον Tουρκογερμανό επιστήμονα και ιδρυτή της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν για τη συμβολή του στη διευκόλυνση της διαδικασίας, μεταδίδει η Hurriyet.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από την επόμενη Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, όλοι οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση ότι έχουν υποβληθεί εντός των προηγουμένων 72 ωρών σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο βγήκε αρνητικό.

Οι επιβάτες που δεν έχουν αυτήν τη βεβαίωση αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) δεν θα επιτρέπεται να επιβιβάζονται σε αεροσκάφη με προορισμό την Τουρκία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία θα μπαίνουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην Τουρκία.

Η Τουρκία έχει αναφέρει μέχρι σήμερα 2,1 εκατομμύριο κρούσματα και 19.371 θανάτους από επιπλοκές λόγω κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ